Vlaanderen

akkerbouw grond belgie

Nieuws Grondmarkt

Wat als de supermarkt ook landeigenaar wordt?

De Belgische supermarktketen Colruyt Group begeeft zich op glad ijs. De organisatie wil nog meer landbouwgronden verwerven en dat leidt tot veel discussie, zowel bij landbouworganisaties als binnen de Vlaamse politiek. Gevreesd wordt dat de positie van de boer in de keten verder onder druk komt te staan.
22 Oktober 2020
aardappelen akkerbouw aardappelverwerking verwerking productielijn

Nieuws Omzet

Vlaamse fritesaardappel levert fors in op prijs

In Vlaanderen zijn de prijzen van vrije fritesaardappelen dit jaar 66% gedaald ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van Boerenbond. De omzet in de akkerbouw krimpt maar liefst 18%. Desondanks laat de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in zijn geheel een lichte stijging zien.
15 Oktober 2020
export graanexport

Nieuws Agrarische handel

Nederland grote afnemer van Vlaamse producten

Vlaanderen heeft in 2019 meer landbouw- en voedingsproducten uitgevoerd dan geïmporteerd, waardoor het een handelsoverschot van €7,1 miljard noteert. Vooral de productgroepen akkerbouw en zuivel geven een flinke boost aan de Vlaamse agrohandel.
24 Augustus 2020
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto2

Inside Aardappelen

Vlaams noodfonds zit net even wat anders in elkaar

De Vlaamse regering heeft een klap gegeven op de voorwaarden van het noodfonds. Daarmee wordt voor aardappeltelers in Vlaanderen, die zijn getroffen door de coronacrisis, duidelijk op hoeveel overheidssteun zij kunnen rekenen en onder welke voorwaarden.
15 Juli 2020
aardappelperceel limburg

Inside Aardappelen

Status quo voor Vlaamse 'patatten'

Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen neemt dit jaar niet opnieuw toe. Dat kan het Departement Landbouw en Visserij voorzichtig bepalen op basis van de voorlopige areaalcijfers die telers hebben ingediend. Wel zijn er 2 opvallende teelten die snel groeien.
22 Juni 2020
aardappelen Agrifoto

Inside Aardappel

Compensatie Vlaamse teler naar Nederlands model

De compensatieregeling voor aardappeltelers in Vlaanderen gaat een vergelijkbare uitwerking hebben als de regeling in Nederland, zo is de verwachting van Belgapom. De officiële voorwaarden van de regeling zijn echter nog niet bekend.
11 Juni 2020
melkveebedrijf koeien jongvee belgie

Nieuws Politiek

Dit wil Vlaamse regering met haar boeren

De Vlaamse regering heeft dinsdag 1 oktober het regeerakkoord vrijgegeven, waarmee het boekwerk 127 dagen na de verkiezingen volgt. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de landbouwsector. Vlaamse boeren krijgen waardering en meer ruimte om te ondernemen, al is er ook onzekerheid te bespeuren.
1 Oktober 2019
akkerbouw regen nat perceel overstroming neerslag

Nieuws Brede Weersverzekering

Vlaanderen heeft bijna een Brede Weersverzekering

Een voorstel voor de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen is aangenomen door de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Het betekent dat het voorstel nu voor stemming kan worden aangeboden in het Vlaams Parlement.
14 Maart 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief