Dossier Brexit

melkveebedrijf koeien weidegang Engeland UK

Nieuws Arbeidstekort

Britse boeren spoelen melk door de goot

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk is momenteel zo groot, dat melkveehouders noodgedwongen de melk door de goot laten lopen. Ook Britse slachterijen komen handjes tekort, waardoor varkenshouders niets anders rest dan hun dieren te ruimen. De situatie is al met al zorgelijk.
13 September 2021
FrieslandCampina melktransport

Nieuws Import

Zuivelhandel ziet daling Britse invoer uit EU

De zuivelhandel tussen de EU en het VK loopt sinds de Brexit al niet optimaal, maar dreigt volgens handelsorganisatie Eucolait de komende maanden nog moeizamer te gaan verlopen.
1 September 2021
pootgoed export

Inside Aardappelen

Schotten zoeken andere markten voor pootgoed

De Schotse pootgoedsector dringt aan op het hervatten van de van de pootgoedhandel met de EU, maar niet ten koste van alles. Andrew Connon, voorzitter van de National Farmers Union (NFU) Scotland, noemt de handelsbarrières 'puur politiek en volstrekt onacceptabel'.
18 Augustus 2021
pootgoed export

Inside Aardappelen

EU pootgoed niet langer welkom in Groot-Brittannië

Het ministerie van Landbouw (Defra) van het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de ontheffing voor de import van pootaardappelen uit de EU niet te verlengen. Daardoor kan er geen pootgoed meer naar Groot-Brittannië. Het besluit is een reactie op het Europese importverbod van pootgoed.
13 Juli 2021
Brexit

Nieuws Melk

Brexit legt zuivelexport van Verenigd Koninkrijk plat

Het Verenigd Koninkrijk krijgt harde klappen door de Brexit. Vooral de zuivelsector is hard geraakt als het gaat om de export naar Europa. De melk- en roomexport is met maar liefst 96% gedaald in februari 2021 ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De totale export van voedsel naar de EU is met 41% gedaald. De export van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland toe had minder te lijden (-6,7%).
28 April 2021
Brexit

Nieuws Brexit

Brexit hindert Britse vleesexporteurs

Britse vleesexporteurs lijken flink hinder te ondervinden van de Brexit. Hoewel er in februari ten opzichte van januari een klein herstel is opgetreden, liggen de exportcijfers van vlees beduidend lager dan vorig jaar.
20 April 2021
Brexit euro pond

Achtergrond Brexit

100 dagen na brexit: hoe staat het met de handel?

Niet langer gebonden zijn aan de regels die door Brussel worden opgelegd. Dat was voor veel Engelsen de reden om voor de brexit te stemmen. De eerste 100 dagen na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU liggen inmiddels achter ons. Een grote crisis is uitgebleven. Wat heeft de brexit tot nu toe opgeleverd?
14 April 2021
Boris Johnson

Opinie Joost Derks

Johnson heeft het lastig zonder Trump

Het gaat de Britten meer tijd kosten om een handelsakkoord te sluiten met de Verenigde Staten dan gedacht. Bovendien verloopt de handel met het Europese vasteland na de brexit moeilijk. De recente opleving van het pond heeft mogelijk een wankele basis.
1 April 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox