Wageningen Economic Research

Robert Hoste

Interview Robert Hoste (WUR)

'Varkens houden voor wereldmarkt vraagt moed'

Varkenshouders worden geconfronteerd met extreem volatiele marktomstandigheden. Hoewel er afgelopen periode wat optimisme heerste over het marktverloop heeft dat inmiddels weer plaatsgemaakt voor zorg. De kosten stijgen nog sneller en de opmars van de opbrengstprijzen komt tot stilstand. In gesprek met Boerenbusiness geeft varkenseconoom Robert Hoste van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) aan dat varkens produceren voor de wereldmarkt anno 2022 'echt heel veel moed vraagt' en dat de kostprijs van varkensvlees inmiddels rond de €2 per kilo geslacht gewicht ligt.
18 April 2022
veevoer voer brok

Nieuws Voer

Voerprijs in maand tijd fors hoger en dat lijkt trend

Het conflict in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande stijgende grondstofprijzen vertalen zich over maart in fors gestegen prijzen voor mengvoeders. Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van Wageningen Economic Research.
31 Maart 2022
risicomanagement

Opinie Krijn J. Poppe

Winter perfect voor de managementskills van boer

Een nieuw jaar, tijd om letterlijk de balans op te maken en de financiële resultaten over het afgelopen jaar vast te stellen. Maar ook dan is het zinvol de eigen uitkomsten te vergelijken met die van anderen en feedback te krijgen op het eigen management. Ik heb de indruk dat de belangstelling daarvoor tanende is.
3 Januari 2022
Boerenbusiness

Nieuws Agro Vertrouwensindex

Ondernemersvertrouwen van boeren daalt verder

Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is verder gedaald in het derde kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Niet geheel verrassend, bereikte het ondernemersvertrouwen van varkenshouders een historisch dieptepunt.
11 November 2021
transport stro strobalen landbouwverkeer

Nieuws Economie

Agrocomplex goed voor 7% van Nederlandse economie

Het agrocomplex vertegenwoordigd bijna 7% van de Nederlandse economie en draagt bij aan ruim 8% van de werkgelegenheid. De toegevoegde waarde van bedroeg in 2019 -het meeste recente jaar van de cijfers bekend zijn- €56 miljard.
31 Augustus 2021
boerderijwinkel Landwinkel

Nieuws Korte keten

Populariteit van de korte keten neemt met 25% toe

De korte keten wint hard aan populariteit. Inmiddels verkoopt bijna één op de zeven boeren en tuinders producten via een korte keten aan de consument, zo blijkt uit de monitor Korte ketens van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee is het aantal agrarische bedrijven dat producten afzet via de korte keten tussen 2017 en 2020 met ruim 25% gestegen.
28 Juni 2021
biologisch erwten eggen

Achtergrond Biologisch

Is er ruimte voor groei van biologische landbouw?

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken dat in 2030 ten minste een kwart van het Europese landbouwareaal biologisch moet zijn. Is er wel ruimte voor groei van de biologische landbouw?
6 April 2021
zuivel supermarkt Duitsland zuivelconsumptie

Nieuws Coronacrisis

'Corona verandert voedsel- en landbouwsystemen'

Door de coronapandemie is het noodzakelijk dat de voedsel- en landbouwsystemen veranderen, zo schrijft een groep van 14 onderzoekers in een Europees rapport. Alleen die manier is het volgens hen mogelijk om overal ter wereld enige vorm van voedselzekerheid te bieden.
26 Januari 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden