Dossier Fosfaat

koeien

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Zowel de uitscheiding van stikstof als fosfaat zaten in 2022 onder de plafonds die de Europese Commissie heeft ingesteld voor de Nederlandse veestapel. Wel tikte fosfaat bijna het plafond aan. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het CBS. Na volledige afbouw van de derogatie moet in 2025 de stikstofuitscheiding 6% lager zijn dan in 2022 en die van fosfaat 11% om aan de productieplafonds te blijven voldoen. 
3 Juli 2023
koeien

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Het ministerie van LNV moet alle ruim 30.000 besluiten over de toekenning van fosfaatrechten in 2018 openbaar maken, zonder anonimisering. Dit heeft de rechtbank Overijssel besloten in een procedure die is aangespannen door een veehouder.
12 Mei 2023
koeien

Nieuws melk

ZuivelNL verstrekte alle data voor fosfaatreductie

Branche-organisatie ZuivelNL heeft in 2017 een overeenkomst gesloten met toen het ministerie van Economische Zaken om, in het kader van het fosfaatreductieplan, alle bij haar bekende data over veehouders te leveren die nodig waren voor de uitvoering van het plan. Melkveehouders waren daar niet van op de hoogte.
9 December 2022
grasland drijfmest injecteren

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Een groep melkveehouders onderzoekt de mogelijkheden tot juridische stappen tegen het ministerie van Landbouw. Zij zijn volgens hen onterecht gekort op fosfaatrechten in 2018. Er wordt gesproken met diverse kantoren. De discussie hierover is op gang gekomen na een rapportage van Wageningen UR over de excretienormen van melkvee en het recente besluit van minister Henk Staghouwer om de afroming bij verhandeling terug te brengen naar 10%.
4 Mei 2022
melkveebedrijf koeien

Nieuws Fosfaat

NVWA beboet 10 melkveehouders om fosfaat

Bij risico-gerichte inspecties op 13 melkveebedrijven in 2020 bleek bij een kleine kwart hiervan toch alles in orde te zijn qua fosfaatrechten. Dit meldt de NVWA. de uitkomsten geven geen beeld voor de gehele melkveesector.
23 Maart 2022
voorjaar melkveebedrijf koeien weidegang grazen koeiendans

Nieuws Melk

Recent volop beweging in prijs fosfaatrechten

Hoewel het verhandelde volume fosfaatrechten maar zeer beperkt is, was de prijsvorming voor fosfaatrechten recent alles behalve stabiel. Waar enkele weken geleden verkopers achterover leunden vanwege stijgende prijzen lijken de rollen nu omgedraaid.
16 Februari 2022
rechtspraak rechtzaak

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Drie melkveehouders die medio 2015 met de komst van het fosfaatrechtenstelsel in de knel kwamen te zitten, hebben van de rechter gelijk gekregen dat zij onevenredig zijn getroffen.
1 Februari 2022
Agrifirm kunstmest meststoffen kas

Analyse Kunstmest

Logistiek is de grootste zorg in de kunstmestmarkt

Kunstmest is flink aan de prijs en dat blijft naar verwachting nog wel even zo. Daar lijken de afnemers ook wel aan gewend geraakt, want volgens insiders heeft de relatief hoge prijs geen grote invloed op de vraag. Kunstmest op tijd bij de klant krijgen, dat is de uitdaging waar de leveranciers nu voor staan.
13 Januari 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden