Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Japan wil varkens preventief slachten

27 November 2019 - Kimberly Bakker

Het ministerie van Landbouw in Japan onderzoekt momenteel of het mogelijk is preventieve varkensslachtingen toe te staan als maatregel om een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. Begin volgend jaar zal de overheid een wetsvoorstel indienen.

Het landbouwministerie in Japan heeft aangekondigd te onderzoeken of preventieve slachtingen toegestaan kunnen worden als maatregel tegen Afrikaanse varkenspest. Het ministerie van Landbouw dient volgend jaar een wetsvoorstel in om de 'Wet op bestrijding van besmettelijke ziekten bij huisdieren' te herzien. Momenteel staat deze wet alleen preventieve slachtingen toe bij een uitbraak van mond-en-klauwzeer.

Het preventief ruimen van varkens heeft, volgens de Japanse overheid, vooral betrekking op de varkenshouderijen die zich enkele kilometers van een uitbraak bevinden. Op dit moment heeft het land overigens louter te maken met uitbraken van klassieke varkenspest. Ook moet die maatregel ervoor zorgen dat het kabinet meer sancties kan opleggen aan bedrijven die niet voldoen aan de sanitaire voorzieningen.

Kosten in China worden hoger
De kosten van levensonderhoud in China overtreffen voor het eerst in 10 jaar de doelstelling van 3%. Dit komt voornamelijk door de stijgende prijs van varkensvlees, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Doordat zo'n 40% van de Chinese varkensstapel is verdwenen, is in China een chronisch tekort aan varkensvlees ontstaan. De prijzen zijn daardoor naar recordhoogtes gestegen. "De producentenprijs is sinds juli met 125% gestegen", aldus Rupert Claxton van Girafood. Dit heeft er eveneens voor gezorgd dat de consumenteninflatie fors is gestegen.

De dierziekte heeft zich in Azië verrassend snel verspreid. Dit komt onder meer door lokale koopgewoonten. Zo worden levende varkens regelmatig vervoerd om de markten en slagers te bevoorraden. Ondanks de plannen van de overheid om de Chinese varkensindustrie te moderniseren, wordt de sector nog altijd gedomineerd door 'backyard farmers' (kleinschalige, niet-geregistreerde varkensbedrijven).

'Hef importverboden op'
Het landbouwministerie op de Filipijnen dringt er bij lokale overheden op aan de importverboden op levende varkens en varkensvleesproducten op te heffen. Dit om een varkensvleestekort te voorkomen. Dat er behoorlijk wat minder varkens zijn, is overigens ook te merken aan de vraag naar varkensvoer. Die vraag is afgelopen periode namelijk met maar liefst 10% tot 15% gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden