NAK licht besluit toe

Doel normaanpassing groeischeuren niet bereikt

10 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De ophef over de verruiming van de groeischeurnorm is nog niet ten einde. Met het oog op de telersvergaderingen die volgende week starten, komt de NAK nu met een toelichting op het besluit. Het doel van de normaanpassing om extra pootgoed beschikbaar te maken, is echter niet bereikt.

Om de discussie over het groeischeurbesluit in de telersvergaderingen op inhoudelijke gronden te voeren, los van de emoties die er in december waren, reageert de keuringsinstantie met een schrijven op de site. Hierin wordt onder meer uitgelegd dat de normaanpassing de klasse B betreft; ‘in omvang een onbeduidende klasse’.

Ook wordt toegelicht waarom het verzoek van Vavi en Agrico zo laat kwam. ‘De indieners hebben in een eerder stadium geprobeerd meer steun voor het voorstel te krijgen, maar dat is hen niet gelukt. Daardoor is de ‘brede’ sectordiscussie veel later gevoerd dan gewenst, pas vanaf 23 november.’

De noodzaak voor aanpassing wordt toegeschreven aan het grote tekort aan pootgoed van rassen voor de verwerkende industrie. ‘Betrokkenen schatten de hoeveelheid pootgoed die door de normverruiming extra beschikbaar kan komen in de orde van grootte van 20.000 ton. Dat betreft fritesrassen.’
Volgens bronnen die Boerenbusiness heeft gesproken, is dat getal echter veel te hoog. Er zou eerder rond de 5.000 ton extra pootgoed beschikbaar zijn gekomen. De huidige marktsituatie bevestigt dat ook.

Prijzen vliegen omhoog. Zo is de prijs van Bintje gestegen tot boven de 100 euro per 100 kg voor de maat 28/35 en ook Agria’s zijn in prijs geëxplodeerd, zo meldt een handelaar.

Dat direct na het besluit de prijzen van Bintje zakten, gaf veel boze reacties, erkent de NAK.  ‘Daarna hebben de prijzen het verlies meer dan ingehaald. De markt zegt daarmee dat ook met de normaanpassing het tekort aan pootgoed niet verdwenen zal zijn’, staat in het schrijven. Je zou hieruit kunnen concluderen dat de normaanpassing zijn doel niet heeft bereikt.

Voorkomen illegaal circuit niet helemaal afgedicht

De verdeeldheid in de sector was groot, maar uiteindelijk gaf het sectorbelang en de vrees voor een illegaal circuit de doorslag, zo voegt de NAK toe in de brief. Maar ook dat is hiermee niet helemaal afgedicht, zo blijkt uit verhalen in het veld.

Bovendien zijn er telers en handelaren tekort gedaan. ‘Vóór het besluit zullen er partijen zijn klaargemaakt op de ‘oude’ norm. Daarmee konden de betreffende telers niet profiteren van verruiming van de norm, voor zover die partijen in aanmerking zouden komen voor afzet als B of Waardering II. Dat is helaas een feit. Vooraf werd ingeschat dat dit op beperkte schaal aan de orde was’, zegt de NAK.

Hoewel de NAK voor dergelijke situaties in de toekomst een structurele oplossing wil, lijkt het hen onverstandig de deuren hermetisch te sluiten. ‘Er kan ooit weer een calamiteit ontstaan die een ad-hoc oplossing noodzakelijk maakt.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Poldervogel 10 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872951/Doel-normaanpassing-groeischeuren-niet-bereikt]Doel normaanpassing groeischeuren niet bereikt[/url]
Er was dit jaar een calamiteit bij 1 zeer gevoelig ras, niet in de hele sector zoals in ’92. De ‘vrijheid in de beleidsruimte’ voor aanpassing van de norm tijdens het seizoen is onterecht genomen en diende enkel het belang van Agrico en LWM. Het is belangenverstrengeling en machtsmisbruik van bestuurders van de eerste orde. En dat op het moment dat al tienduizenden tonnen gesorteerd waren.
Het verzoek om aanpassing van de norm had onmiddellijk in augustus moeten gebeuren. Niet pas eind november natuurlijk. Een sectorbrede discussie door de LTO kwam er bovendien pas NA het besluit…!
Dat Agrico nu pas constateert dat het slechts om 5000 ipv 20000 ton gaat is ronduit schokkend. Waar zijn jullie toch mee bezig? Excuses naar de sector over de gang van zaken lijken mij op z’n plaats. Beter dan het achteraf proberen recht te praten.
Abonnee
laapc 11 Januari 2017
Nooit tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden