Tussenstand verkiezingspoll

CDA de grootste onder boerenkiezers

13 Maart 2017 - 16 reacties

Het CDA heeft vlak voor de verkiezingen nog snel een comeback gemaakt. Half december stond de SGP nog op winst in de Boerenbusiness Poll, nu kunnen de Christendemocraten rekenen op de meeste boerenstemmen.

Niet geheel onverwacht kiezen boeren voor een meer Christelijk en rechts beleid. SGP, CDA en VVD profileren zichzelf (deze verkiezingen) nadrukkelijk als partijen die opkomen voor de agrarische belangen. De meeste boeren voelen het meest voor het gedachtegoed van het CDA, zo blijkt onder de ruim 5.100 stemmers. De partij onder leiding van Sybrand Buma heeft momenteel 39 procent van de stemmen gewonnen.

In december koos 29 procent voor de SGP

De SGP komt met 24 procent van de stemmen op de tweede plaats. Dat betekent een klein verlies, want in december koos 29 procent voor de SGP. Ook de derde en vierde partij wisselen van positie. Zo stond de PVV met 15 procent van de stemmen in december nog op plek drie en VVD met 12 procent op de vierde plaats. Op 13 maart is echter de aanhang onder de PVV gehalveerd (7 procent) en steeg de VVD naar een derde plek (15 procent).

Heeft u nog niet gestemd? Dan kan dat nog aan de rechterzijde van de pagina.

Bent u er nog niet uit? Bekijk dan deze compilatie met de meest opvallende uitspraken over de landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Danny 13 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873778/CDA-de-grootste-onder-boerenkiezers]CDA de grootste onder boerenkiezers[/url]
Allemaal op CDA-er Geurts stemmen. Geven we mee aan dat hij de minister van landbouw moet worden.
John 14 Maart 2017
Geurt is al verzekerd dat hij gekozen wordt,Nr 44 op de CDA lijst is Maurice von Martels een melkveehouder uit Dalfsen. Als je hier op stemt krijg je 2 landbouw mensen in de kamer. 2 zeggen meer dan 1
Ton Westgeest 14 Maart 2017
Ja en dan gaan we gewoon door met het oude establishment. We laten ons weer van alles wijsmaken voor de verkiezingen. Als de verkiezingen voorbij zijn hebben ze het stemvee niet meer nodig en gaan ze gewoon door met de boerenstand uitdunnen. Dan gaan ze gewoon door met het gelieg en bedrog, met de valse cijfers zoals de ammoniakcijfers, met de regeltjes die de mensen het leven zuur maken. En niet alleen bij de boeren, gezondheidszorg, scholen, transport, bejaarden etc. Na de verkiezingen gaat dat allemaal goed....ik geloof er niet meer in!. Net als in America moeten ze na de verkiezingen de ambtenaren er uit trappen! Dat zou schelen, alles blijft nu op het pluche zitten en we krijgen er gewoon weer nieuwe regeltjes bij, gewoon met valse cijfers want ze hebben de WUR en het RIVM in hun zak zitten.
Wilders is de enige met een rechte rug ondanks de ongenuanceerde praat af en toe. De enige die ons al 12 jaar waarschuwt, met beveiligers en een kogelvrij vest aan, voor de toekomst die nu toch wel heel dicht bij komt.... Ik geef het je te doen, Petje af!
De rest is allemaal met de korte termijn(zichzelf) bezig.
Betsie 14 Maart 2017
Ben het niet met je eens Ton. Mijn voorkeur gaat ook naar het CDA. Heb je Wilders gisteren een zinnig antwoord horen geven op de vragen die hem gesteld werden. Ik niet in ieder geval. Hij weet alleen te vertellen dat het huidige kabinet niet betrouwbaar is. Maar wat moet je als je met de rug tegen de muur staat en beslissingen moet nemen, 'water bij de wijn' doen en verder beslissen. (Hij vertrok destijds toen het moeilijk werd.) Ik stem niet op VVD maar petje af voor Mark Rutte zo'n beslissing net voor de verkiezingen. Hij laat ook niet 'zomaar' alles toe.
Hopen dat CDA nog meer stemmen krijgt en dat mogelijke PVV stemmers eerst nog even nadenken en hun stem wijzigen in CDA.
Zuidboer 14 Maart 2017
Betsie schreef:
Ben het niet met je eens Ton. Mijn voorkeur gaat ook naar het CDA. Heb je Wilders gisteren een zinnig antwoord horen geven op de vragen die hem gesteld werden. Ik niet in ieder geval. Hij weet alleen te vertellen dat het huidige kabinet niet betrouwbaar is. Maar wat moet je als je met de rug tegen de muur staat en beslissingen moet nemen, 'water bij de wijn' doen en verder beslissen. (Hij vertrok destijds toen het moeilijk werd.) Ik stem niet op VVD maar petje af voor Mark Rutte zo'n beslissing net voor de verkiezingen. Hij laat ook niet 'zomaar' alles toe.
Hopen dat CDA nog meer stemmen krijgt en dat mogelijke PVV stemmers eerst nog even nadenken en hun stem wijzigen in CDA.


Als je op een politiek leider stemt is de basis dat je hem op zijn of haar woord kunt vertrouwen. Als je niet na kunt komen wat je zegt houd je gewoon wijselijk je mond. Rutte heeft liegen en bedriegen tot kunst verheven, gaat met zijn kiezers om als stemvee en daarom is hij ook mijn stem kwijt. Dat Oekraine referendum was voor de mij de druppel. Daar heeft hij geen klote mee gedaan behalve iedereen een rad voor ogen gedraaid. Europa heeft een te grote broek aan door al die landen er maar bij te nemen en te helpen financieren en gaat door die waanzin nu ten onder. Er had allang een brede grens getrokken moeten worden. Te veel mensen zijn daar nu van de dupe.
Mvg 14 Maart 2017
Het grote probleem van het cda is dat het pragmatisch opereert. Dus steeds naar een haalbaar doel toewerken, maar ook net zo gemakkelijk switchen van doel. Wat nu geroepen wordt kan hen morgen niet te pas komen en weggegeven worden voor concessies op ander gebied. Dan de SGP die principieel handelt. Wat nu gezegd wordt, wordt ook werkelijk vastgehouden en niet ingeruild wanneer het niet meer uitkomt. Laat Dijkgraaf op deze manier het toekomstig ministerie van landbouw leiden.
Hendik vant Knaal 14 Maart 2017
Wat zou het mooi zijn nee, nee Het wordt mooi met Jacko als landbouw minister, dan kan onze nummer 44 want die gaat de kiesdrempel ruimschoots halen hem mooi helpen . Mensen Beste Mensen dat is wel een schiet gebedje waard of niet taan. En dan kunnen we dankbaar op deze verkiezingen terug kijken. Geachte collega's doe er je voordeel mee. Ik hoop dat we morgen kunnen zeggen HET WAS EEN PRACHTIGE DAG. VR GR Hendik vant Knaal
Jan 14 Maart 2017
Geurts is weinig vernieuwend, denkt vanuit oude lijnen en praktijk.
En een ding is met een CDA stem zeker: je stemt voor de EU en bijkomende bureauvratie en reglementen.
Wie wil daar mee doorgaan.
Calon, als rechtgeaard socialist wel. Maar boerenkiezer wilt u dat ook? Laat je niet bang maken door EU verhalen van de gevestigde orde. Laat je niet weer in het pak naaien en eees op je hoede voor figuren als Verhofstad die veel slechts in het zin hebben.

Strategisch stemmen? Je weet 1 ding zeker: je stemt niet voor hetgeen je zelf wilt, terwijl het effect van het uitleveren van je stem onzeker is.
Abonnee
betweter 14 Maart 2017
44 cda enige oplossing als je een beetje boerenbloed in de kamer wilt, anders kunnen we binnen 4 jaar inpakken.
Abonnee
erik 14 Maart 2017
oppositie partijen(o.a. de SGP) kunnen heel makkelijk hun rug recht houden. Mochten ze voor regeringsdeelname in aanmerking komen, dan moet er wisselgeld op tafel en dan komt de waarheid pas echt boven tafel. Dus smeer vooral nog wat boter op je hoofd, de landbouw gerelateerde kiezers maken het verschil niet(meer). 85.000 stemmen voor één zetel.
Stem dus vooral op een partij waar je je zelf goed bij voelt.
En niet stemmen morgen is niet zeuren daarna, want geen stem is een verloren stem!!!
Abonnee
piet piloot 14 Maart 2017
je kan maar twee kanten stemmen
of je kiest voor rechts
of voor links

denk daar maar aan
de rest wat ze nu beloven is bedrog
Kjh 14 Maart 2017
Het is vooral het idee: een varkensboer in het kabinet. Daar zal hij ongetwijfeld kennis van hebben en ook nog wel meer. Maar in Den Haag is het van belang om tegenover een steeds groeiende groep milieufanatisten weerstand en weerlegging te kunnen bieden vanuit kennis op een hoog niveau door iemand die in staat is brede verbanden te leggen en niet gauw zwicht voor praatjes waar steeds meer Nederlanders in gaan geloven. Ja inderdaad de rug recht houden, daar komt het nu zoetjesaan wel op aan. En Buma, hij weert zich goed hoor, heeft net als Rutte geen enkele affiniteit met de landbouw. Ik geloof dat we in Dijkgraaf, die tevens hoogleraar is, in de situatie waar de landbouw nu in verkeert een goede vertegenwoordiging van de landbouw hebben die de capaciteiten en de bekwaamheid daar voor heeft.
Abonnee
stront 14 Maart 2017
en nu nog verkozen worden, en nog een ministerie van landbouw terug krijgen. Op economische zaken zullen ze Dijkgraaf niet zomaar zetten
gehaktbal 14 Maart 2017
Wie voor de boer is kiest Dijkgraaf. SGP (ben ook niet met alle punten eens maar ja die laat ik ff varen)
Volgens mij kun je daar nu niet om heen.
Tenminste als je nog boer wilt blijven in dit landbouwnegatieve land!!!!
Jan 15 Maart 2017
@betweter. Met CDA stem je in met de doorgaande inbreuk op jouw bedrijf en leven vanuit Brussel. Wil je dat?

Met links wordt de staatsbemoeienis met jouw bedrijfsvoering al maar groter.
Denk niet dat de VVD jou als kleine ondernemer ziet zitten. Het grootkapitaal spant de VVD-kiezer met leugen en bedrog voor het karretje. Maar dat is niet het boerenkarrtje.

De enige partij die er m.i. gunstig uitspringt voor boer, gezin en de plattelandssamenleving gunstig is, is de SGP.
Ze hebben bovendien kundige en wellevende vertegenwoordigers met het hart op de juiste plaats.
Abonnee
outepop 15 Maart 2017
stem nu gewoon op SGP dat is de beste op landbouw
kiespijn 15 Maart 2017
Gerrit Braks
Jan de Koning
Gerda Verburg
en Cees Veerman

Dat waren CDA mensen....
Veerman is de enigste waar ik nog een goed woord voor over heb.

Persoonlijk denk ik dat we met Sharon Dijkstra nog niet zo slecht afwaren.....

Maar ja ik zal natuurlijk nooit op pvda stemmen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox