Eigen foto

Gewastour Week 24

Eerste aardappelpercelen sluiten zich

11 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De neerslag van afgelopen week is op het juiste moment gekomen voor veel aardappeltelers. Veel telers hebben beregend om de aardappelen te voorzien van vocht, hierdoor is er vocht voor de knolzetting en kan het loof de rijen gaan sluiten.

Aardappelen kunnen zich de eerste weken na het planten ontwikkelen door het vocht te gebruiken dat nog in de knol zit. Echter zodra de knolzetting begint, is er vocht nodig. De neerslag is op veel plekken op het juiste moment gekomen voor de ontwikkeling. Door de neerslag ontwikkelt de aardappel zich niet alleen ondergronds, ook het loof sluit zich steeds meer op de percelen.

Loof gesloten op eerste perceel
Het perceel in Someren (Noord-Brabant) is op 8 april geplant. Dit jaar is dat het eerste perceel van de Boerenbusiness Gewastour dat geplant is. 2 maanden later, op 6 juni, zijn de rijen op het perceel gesloten. 

Perceel Someren (week 20, 22 en 24)

In de afgelopen 14 dagen is er 93 millimeter is gevallen op het perceel, zo blijkt uit het Sencrop weerstation. Van de 93 millimeter neerslag bestaat 45 millimeter uit beregening. De teler vond het belangrijk om de aardappel te voorzien van vocht tijdens de knolzetting.

Cuijk loopt gelijk met vorig jaar
De teler in Cuijk (Noord-Brabant) heeft een dag later dan Someren geplant. Op 9 april zijn de aardappelen op dit perceel geplant. In de laatste 14 dagen is hier 47 mm neerslag gevallen.

11 juni 2019 (links) en 11 juni 2020 (rechts)

Het perceel in Cuijk loopt gelijk op met vorig jaar. Het loof is zich aan het sluiten, maar moet nog meer groeien om volledig dicht te zijn. De teler heeft tegen phytophthora gespoten. De aardappelen zijn voor de derde keer beschermend, donderdag 11 juni is er 2 kilo Profilux gespoten in combinatie met 2 liter Borium.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden