Eigen Foto

Gewastour Dirk Binnema

'Grove rode uien leveren meer op'

13 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen wij een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Dirk Binnema, op de foto met zoon Hans Pieter, akkerbouwer in het Groningse Eenrum.

Mts. Binnema
Locatie: Eenrum
Omvangbedrijf: 180 hectare
Oppervlakte Gewastourperceel: 10 hectare
Grondsoort: Lichte zavel
Teelt in hectares:
75 hectare pootaardappelen
33 hectare suikerbieten
32 hectare graan
23 hectare zaaiuien
25 hectare gras

Het zaaizaad zit inmiddels in de grond, hoe staan de uien ervoor?
"De eerste kiem zit er aan, ondanks dat het hier niet erg warm is geweest. Op het Gewastourperceel hebben afgelopen jaar aardappelen gestaan. Het is een lichte zavelgrond, dus we hebben vlak voor het zaaien geploegd met de vorenpakker. Daarna hebben we NTS gespoten en met de sneleg en kompaktor het land zaaiklaar gemaakt. Op 2 april is het Gewastourperceel gezaaid en dat ging best aardig, hoewel op sommige plekken het grof genoeg lag om te zaaien. Het zaad ligt mooi vochtig en de omstandigheden zijn prima."

Welke uienrassen teel je op het bedrijf?
"We telen de rassen Hypark en Red Tide. Het ras Hypark telt 17 hectare en van het ras Red Tide hebben we 6 hectare staan. Al het zaaizaad is dit jaar geprimed. Afgelopen jaar had ik voor het eerst een klein hoekje geprimed zaaizaad. Met de opkomst dacht ik direct van: 'Dit moeten we altijd doen.' Ze kwamen vlotter op en ze stonden op het oog wat mooier. In de zomer zag je er vrijwel niets van terug in het gewas. Ik heb geen proefrooiing gedaan, maar eenmaal met de oogst was de opbrengst zeker niet minder. Geprimed zaad kost natuurlijk iets meer, maar je zaait iets minder doordat meer zaad opkomt. Zo heb ik dit jaar 3.4 eenheden gezaaid met Hypark. Met het ras Red Tide heb ik 3.1 eenheden gezaaid. Ik wil graag grove uien krijgen, omdat die vaak wat meer opleveren, zeker rode uien. In combinatie met geprimed zaad en iets minder zaaizaad kom ik op deze zaai-eenheden."

Je kunt aardig wat uien opslaan, wat is je strategie in de bewaring?
"In principe kan ik alles opslaan en dat doe ik ook meestal. Ik bewaar rood vaak in kisten en geel los in het vak. Ik bewaar de uien alleen niet tot het einde, het liefst ben ik ze allemaal kwijt vóór 1 januari. Je probeert natuurlijk aan te voelen wat de markt doet, maar zoals dit jaar met Covid-19 vond ik het risico hoog. De prijs was ook best aardig voor lange tijd, dus waar zou je op wachten? Mijn strategie is dus dat ik bewaar, maar niet te lang op de uien wil zitten."

Zie je uitbreiding in zaaiuien op het bedrijf?
"We zitten met alle gewassen in de pool en het is dan leuk om met je uien wel vrij te zijn. We telen sinds 2007 zaaiuien en het sluit ook aan op de aardappelteelt. Op eigen land is uitbreiding in de uien niet echt mogelijk en zitten we ongeveer aan het maximum qua bouwplan, ik teel namelijk 1 op 6. Maar wie weet wat er later allemaal mogelijk is, de kinderen zijn enthousiast dus zeg nooit 'nooit'."

Dit is het eerste jaar dat je meedoet, wat verwacht je van de Gewastour? 
'Ik verwacht dat ik kennis ga opdoen van de andere deelnemers. De groep is serieus en ik vind het interessant en leuk om de ervaringen van anderen te horen. Ook zijn er interessante discussies en komen voor- en nadelen van bepaalde onderwerpen aan bod. Dit is nog maar het begin.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden