Shutterstock

Gewastour Weer - week 21

Regen geselt de uien en aardappelen

27 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness

De maand mei 2021 verloopt tot nu toe kletsnat. Menig akkerbouwer kampt met waterschade of loopt achter met het landwerk. Ook voor de percelen aardappelen en uien die meedoen aan de Gewastour 2020 heeft de neerslag grote gevolgen. 

Door de grote hoeveelheid neerslag en de lage temperaturen verdampt er nauwelijks vocht. Met de buien van afgelopen dagen gaat de gemiddelde neerslagsom over het land richting de 100 millimeter. Gewassen staan te verzuipen, het landwerk wordt uitgesteld en aardappelen breken door, terwijl ze nog moeten worden aangefreesd. 

Waterschade op Gewastourpercelen
In het midden en noorden van Nederland komen veel meldingen van waterschade binnen. Ook op de Gewastourpercelen staat er met regelmaat water tussen de aardappelruggen. De uiteindelijke schade wordt duidelijk als het droger wordt. Ondanks het weer blijven de telers rustig. René Mesken uit Appelscha moet zijn Gewastourperceel nog poten. "Ik moet nog aardig wat aardappelen poten, maar ik maak mij nu niet druk. Je moet wachten op het juiste moment en niet beginnen als het gewoon niet kan. Knoeien heeft nog nooit wat op geleverd."

De grond is volledig verzadigd en water blijft staan tussen de aardappelruggen.

Op het Gewastourperceel in Wezup staan de zaaiuien op meerdere plekken onder water. 

Waterschade op het Gewastourperceel in Wezup (Drenthe).

Droog en hogere temperaturen
De gewassen snakken naar hogere temperaturen en droger weer. Het weerbericht voor komende tijd lijkt daar aan te voldoen, aangezien het kwik na het weekend stijgt en ook de kans op neerslag flink daalt. Het belooft druk te worden op het land begin juni.

Temperatuurverloop 28-05 t/m 11-06.                                                       Bron: ECMWF/KNMI.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden