Eigen foto

Gewastour Ruud Steinbusch

'Zoeken naar machines die het beste bij ons passen'

6 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Ruud Steinbusch uit Voerendaal (L).

Steinbusch doet voor het eerste jaar mee aan de Boerenbusiness Gewastour. "Hier in Limburg is het heuvelachtig, dus kijken we meer naar soortgelijke gebieden dan naar de rest van Nederland". Voor de teelt van fritesaardappelen heeft de ondernemer enkel voor Innovator gekozen. Bovendien is loonwerk een groot onderdeel van het bedrijf.

Meer over akker- en loonbedrijf Steinbusch

Het akkerbouwbedrijf- en loonbedrijf Steinbusch bevindt zich in het Zuid-Limburgse Voerendaal. Op het bedrijf teelt de akkerbouwer naast fritesaardappelen ook tarwe, gerst, rogge, suikerbieten, veldbonen en komend jaar voor het eerst zonnebloemen. In totaal heeft het akkerbouwbedrijf een bouwplan van in totaal 115 hectare. De grondsoort in Zuid-Limburg is löss en de aardappelen worden 1-op-4 of 1-op-5 geteeld. De loonwerkzaamheden die Steinbusch uitvoert, zijn voor de bovenstaande gewassen van planten, zaaien tot aan oogsten. Daarnaast is Steinbusch voor Agrifirm een op- en overslag locatie voor granen en kunstmest.

Daarom 21 zakelijke en persoonlijke vragen aan Ruud Steinbusch, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf? 
"We telen enkel het ras Innovator, omdat we eerder in het seizoen willen rooien. Hier op de lössgrond heb je slechts vier weken de tijd voor de oogst."

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"We proberen altijd granen te hebben als voorvrucht. Het kan een keer voorkomen door bouwplanwisselingen dat de voorvrucht suikerbieten is. Na de teelt van de granen proberen we gele mosterd als groenbemester te zaaien".

Wat vindt u het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"Eigenlijk vind ik de suikerbietenteelt de mooiste teelt. Die blijven het hele jaar door groeien. De oogst van suikerbieten is ook meer verdeeld over het seizoen dan de oogst van granen. De graanoogst moet binnen een kortere periode gebeuren en is hectischer. Hierdoor vind ik de teelt van suikerbieten de mooiste teelt. Daar kan ik meer van genieten".

Zijn er nevenactiviteiten op uw bedrijf naast akkerbouw?
"Het bedrijf houdt zich naast akkerbouw bezig met loonwerk, grondverzet, en het aanleggen van ruitplantages. Ook zijn we een depot voor Agrifirm voor granen en kunstmest. Het loonwerk bestaat uit planten/zaaien tot en met oogsten van de teelt van granen, gerst, rogge, suikerbieten, veldbonen en aardappelen." 

Stro verhakselen of persen?
"Het liefst verhaksel ik het stro, maar het stro heb ik nodig voor de bewaring van mijn aardappelen. Het stro zetten we rondom tegen de wanden van de schuur. Hierdoor zorgt het stro voor een isolerende werking. Het liefst haksel ik het stro om humus en organische stof in de grond te houden". 

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er vooraan de aardappelteelt?
"Voor de teelt van aardappelen passen wij NKG (Niet Kerende Grondbewerking) toe. Na de oogst van tarwe diepwoelen we de grond. Daarna zaaien we een groenbemester als gele mosterd in. Voordat de aardappelen worden gepoot, rijden we drijfmest uit. De aardappelen worden al-in-one gepoot".

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Natuurlijk aardappelen van eigen bedrijf."

Wat is je strategie qua gewasbescherming in de aardappelteelt?
"Samen met de adviseur maken we het gewasbeschermingsplan. Voor de phytophthorabespuitingen wordt gebruik gemaakt van een beslissend ondersteunend systeem (BOS). Hieruit wordt bepaald wanneer de bespuiting het beste kan worden uitgevoerd".

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik ben er trots op dat wij op deze mooie locatie ons akkerbouwbedrijf en loonbedrijf mogen runnen. We zijn ook trots op nieuwe teelten als veldbonen en zonnebloemen. Bovendien is de afgelopen jaren geïnvesteerd in een cameragestuurde schoffel en een ecoploeg, zodat we kunnen kijken of we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen verlagen".

Wat wil je de komende jaren nog veranderen/naar toe werken?
"Ons blijven ontwikkelen in nieuw technieken, zoals de juist genoemde cameragestuurde schoffel en de ecoploeg. We willen ons ontwikkelen en blijven innoveren, als akkerbouwsector kunnen we daarin ook niet achterlopen. Akkerbouw blijft altijd bestaan, daar ben ik van overtuigd."

Welk beroep zou je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geworden?
"Het bedrijf is met de paplepel ingegoten. Ik heb vroeger een technische opleiding gedaan, dus dan had het toch iets geworden in de richting van monteur."

Wat staat erop nummer 1 van uw bucketlist?
"Ik kan niet direct iets verzinnen wat ik nog een keer wil doen."

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"Wij zijn de afgelopen jaren steeds meer opzoek geweest naar de machines die het beste bij ons passen. Daarom hebben we toch steeds meer gekozen voor de Duitse machines, dit in verband met de heuvelachtige omgeving. Dit is de reden waarom we hebben gekozen voor een ROPA-bietenrooier en aardappelrooier".

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Als alles weer is gezaaid en alles begint te groeien. Dat vind ik misschien wel net zo'n mooie periode als de oogst. Elke teelt heeft ook wel weer zijn eigen mooie dingen. Als ik kijk vanuit het oogpunt van het akkerbouwbedrijf is de tarweoogst een hele mooie periode, maar uit het oogpunt van loonwerk is de tarweoogst een hele stressvolle periode met al het werk. Is het dan nog wel zo leuk? Het is heel wat anders dan de bietenoogst, dat begint medio september tot en met tweede week december."

Worden de aardappelen af land of uit bewaring verkocht?
"De aardappelen worden verkocht uit de korte bewaring. In week 4 á 5 van het nieuwe jaar beginnen we met afleveren. Voordat het kunstmestseizoen begint, wil ik onze loods leeg hebben. Dan begint het voorjaar, we hebben ons terrein dan hard nodig voor het verhandelen van kunstmest met Agrifirm."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Door een gedeelte van mijn aardappelen op contract te verkopen, probeer ik mijn kostprijs te dekken. De rest van de aardappelen teel ik vrij of in de pool. Dit is onze strategie qua verkoop."

Frites of gekookte aardappelen?
"Frites"

Wat zijn in u ogen de kansen en bedreigingen voor u bedrijf?
"De kans is dat landbouw steeds meer precisielandbouw wordt, waar je in kan specialiseren en daarin blijven ontwikkelen. De bedreiging vind ik steeds meer de kalenderlandbouw. Alles moet op bepaalde tijdstippen af zijn." 

Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"We beregenen pas wanneer het echt nodig is. We proberen de capillaire werking van de grond goed te houden. Eigenlijk zijn de droogste jaren de beste jaren. We zijn ooit begonnen met beregenen om te kunnen rooien. We kijken er zoveel mogelijk na of beregenen wel loont. Wanneer er moet worden beregend, doen we volledig op gevoel".

Wat zijn uw hobby's?
"Mijn hobby's gaan op in het werk. We willen wel eens een rondje gaan fietsen. Maar ik vind het net zo lekker om zondagmiddag een rondje te maken door de gewassen."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour-aardappelen?
"We kijken en volgen de Gewastour al jaren. Nu vind ik als er iets gevraagd wordt, dat we ook mooi een steentje bij kunnen dragen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden