Agrifoto

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

17 April 2024 - Jesse Torringa

Uientelers en loonwerkers hebben afgelopen weekeinde behoorlijk geprofiteerd van het gunstige weer. Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid, zo is de schatting. Dat is ook terug te zien bij de Boerenbusiness Gewastour, waar inmiddels vijf van de tien uienpercelen gezaaid zijn. Over het algemeen zijn telers niet ontevreden met de neerslag op de uien, al hebben hagelbuien afgelopen maandag ook tot schade geleid.

De verschillen per regio zijn soms groot, maar uientelers hebben een behoorlijke slag geslagen met de zaai afgelopen weekeinde. De laatste uien werden maandagmiddag nog gezaaid toen de eerste spetters vielen. Een rondje langs de velden leert ons dat ongeveer de helft van het uienareaal gezaaid is.

Bart Schriever, verkoopleider Benelux bij De Groot & Slot schat dat er zo'n 45% tot 50% van het uienareaal gezaaid is tot nu toe. "In Flevoland is behoorlijk opgeschoten met uien zaaien, maar ook de zware klei in Oost-Groningen en provincie Noord-Holland zijn zo goed als klaar." In de zandgebieden is het beeld erg wisselend wat betreft de hectares die er gezaaid zijn, vertelt Schriever. "Zo is er in het zuiden van Drenthe best wat gezaaid, terwijl het noorden wat achterblijft. Ook in het zuiden van Nederland lopen de verschillen in zaai uit elkaar. In regio's van Noord-Brabant hebben telers meters gemaakt, maar in Limburg tegen het Duitse grensgebied is weinig gebeurd".

Ook merkt Schriever op dat sommige percelen met zaaiuien en plantuien te lijden hebben gehad van hagelbuien afgelopen maandag. "Sommige regio's hebben behoorlijke hagelbuien gehad, met name in het zuidwesten van Nederland. Op percelen met plantuien werd het jonge blad afgeslagen. Ook zaaiuien die net boven stonden en in het vlaggenbladstadium waren, hebben schade opgelopen".

Zaaien tot aan de neerslag
Verschillende uientelers van de Gewastour hebben gezaaid, zo ook Arjen Jakobs uit het Drentse Wezup. De loonwerkers begonnen afgelopen maandagochtend pas, maar tot aan de regenbuien is er een mooi areaal gezaaid bij hem. "We hebben in totaal 18 hectare gezaaid en dat ging hartstikke goed. De bovengrond was mooi opgedroogd, want ik had een dag van tevoren gespit. Er werd toch veel regen voorspeld, dus ik durfde ook wel in het stof te zaaien." Vanwege de neerslag heeft Jakobs ook wat ondieper gezaaid. "We zaaiden zo'n 1,5 tot 2 centimeter diep, want aansluiting met vocht heeft het zaad toch wel door de neerslag. Hopelijk staan ze snel boven." Naast het zaaien liggen fosfaat en Nemguard aan de basis. Ook is er PhysiomaX gestrooid, een kalkmeststof. Daarnaast is er op het Gewastour-perceel een proefje aangelegd met de rassen Hyfive en Hyway.

De neerslag is Jakobs ook niet bespaard gebleven en inmiddels staat de teller op ruim 26 millimeter. "Bovenop is de grond nu erg nat en plakkerig, maar dat is zo weg hier. De grond klinkt zo in een keer mooi in."

Uien zaaien in Wezup (Drenthe) met een 3 x 2,25 rij- zaaimachine.
Gewastour-perceel in Wezup.
Gewastour-perceel na het zaaien in Wezup.

Kleigrond te hard
Bij uienteler Jan Berend Biesheuvel is het Gewastourperceel in Zeewolde (Flevoland) ook gezaaid afgelopen weekend. Ook zijn andere hectares heeft hij kunnen zaaien en daardoor kan de zaaimachine weer in de schuur. De vele regen heeft wel zo zijn invloed gehad op het perceel met klei als grondsoort. Normaal probeert Biesheuvel met een Lemken Kompactor (sneleg) het land klaar te maken, maar de grond was door de vele neerslag te hard en ging er niet helemaal goed in. "In eerste instantie was het jammer dat het niet met de sneleg kon, maar uiteindelijk is het wel beter geweest want het is nu goed nat geworden met die hoeveelheid water." Over de zaai is Biesheuvel tevreden, die ongeveer 2 tot 3 centimeter diep zaaide. "Met de kopeg breng je het wat dieper los en we hebben wel geprobeerd wat lichter te zaaien, maar dat lukt toch niet altijd. Op de klei valt het niet altijd mee en je zit al gauw 2 tot 3 centimeter diep. Maar ik ben zeker tevreden hoe het er nu in zit".

Het zuidelijkste Gewastourperceel is ook gezaaid in het Zeeuwse Philippine. Bij uienteler Jacky Dieleman zijn zowel de plantuien de grond in gegaan het afgelopen weekend en het Gewastourperceel gezaaid. Op vrijdag maakte hij het land klaar, om vervolgens zaterdag te kunnen zaaien. De ondergrond bleef wel aan de natte kant op sommige plekken. In totaal zijn nu 5 van de 10 Gewastourpercelen gezaaid. Andere telers, zoals David de Wit uit Lepelstraat (Noord-Brabant), hebben ook al gezaaid, maar niet het Gewastourperceel. Veel telers waren al gedeeltelijk begonnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden