Droogte in zuiden en oosten

Europese graanoogst voorzichtig begonnen

17 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel het in Nederland waarschijnlijk nog twee weken zal duren voor de vroegste wintergerst wordt geoogst is de graanoogst in het zuiden en oosten van Europa begonnen. In Duitsland en Groot-Brittannië staat de oogst van wintergerst op het punt om te beginnen. De vooruitzichten zijn goed dankzij regen die op tijd viel.

De tarweoogst in Spanje is inmiddels het verste gevorderd. Volgens de eerste berichten ligt de oogst daar flink lager dan vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met een natte winter en een droog voorjaar. Zuid-Frankrijk heeft volgens de berichten sinds eind vorig jaar zeer weinig regen gehad. Het gevolg is dat ook hier de graanoogst flink tegenvalt. Voor Midden-Europa wordt echter een goede gerstoogst verwacht. Duitsland en Groot-Brittannië zaaide dit jaar flink meer gerst.

Het Spaanse Castilië en León is de grootste graan producerende regio van het land. In een recent verschenen rapport schrijft de jonge boeren organisatie Asaja dat de graanoogst dit jaar 40 procent lager uit zal pakken dan in 2013. Toen bedroeg de totale graanoogst, exclusief maïs, 7,45 miljoen ton. Dit jaar is dat slechts 4,5 miljoen ton, zo wordt geschat. Verwacht wordt dat de totale tarweproductie daalt van 3,44 naar 2,3 miljoen ton. Gerst daalt naar verwachting van 3,5 naar 1,8 miljoen ton. Die flinke daling heeft volgens kenners te maken met een natte winter en droog voorjaar. Ook roest en septoria zorgde voor lagere opbrengsten.

In het uiterste zuiden van Frankrijk is de start van gerst, harde tarwe, koolzaad en erwten begonnen. In de provincie Hérault  viel sinds vorig jaar november slechts 8 tot 30 millimeter regen. Het normale neerslagtekort ligt in de regio op gemiddeld 200 millimeter. Dit jaar is dat 500 tot 550 millimeter. Door de extreme droogte is de oogst gemiddeld twee weken eerder begonnen dan normaal. Volgens Alain Allies, adviseur voor de landbouwkamer van Hérault, werd al op 1 juni begonnen met het oogsten van de eerste percelen. Volgens hem ligt de opbrengst van droge erwten een ton lager dan normaal. De opbrengst van koolzaad is gehalveerd, van 3t/ha tot 1.5t/ha of minder. Harde tarwe is met 16.000 hectare het grootste graangewas in de provincie. De gemiddelde opbrengst ligt er tussen de 3 en 3,2t/ha. Dit jaar komt die echter uit op 1 tot maximaal 3t/ha.

In Duitsland heeft Raiffeisen vorige week de oogstprognose voor wintergerst naar boven bijgesteld. Een totale oogst van 8,7 miljoen ton wordt verwacht, ten opzichte van 8,4 miljoen ton in 2013. De hoge ziektedruk heeft op sommige plaatsen wel voor minder kilo’s gezorgd. De regen in mei en juni heeft voor veel Duitse graangewassen redding geboden. Het Beierse Boerenverband verwacht dat over tien dagen de eerste percelen in Zuid-Duitsland geoogst zullen worden. Een hittegolf heeft daar voor een versnelde afrijping gezorgd. Of dat kilo’s kost durft de woordvoeder nog niet te zeggen.

De oogst van wintergerst in Groot-Brittannië zal naar verwachting gelijktijdig of net na die in Nederland starten. Het areaal is daar dit jaar flink gestegen, met maar liefst 55 procent. De totale oppervlakte bedraagt 1,98 miljoen hectare. Het grootste areaal is in tien jaar tijd. Daarentegen is de uitzaai van zomergerst wel met 40 procent gedaald, tot 534.000 hectare. Groot-Brittannië is de op drie na grootste graanproducent van Europa en verwacht een totale graanoogst van 2,5 miljoen ton. Dit niveau werd recent met een plus van 100.000 ton bijgesteld dankzij het goede groeiseizoen.

Ondanks de gevechten in de Oekraïne en een dichtgedraaide gaskraan is de graanoogst in het zuiden begonnen. Volgens de eerste rapporten bedragen de opbrengsten voor gerst zo’n 2,5t/ha en voor tarwe 1t/ha. Dat lijkt weinig maar volgens kenners zijn deze opbrengsten gemiddeld voor dit gebied. Naarmate de oogst naar het noorden verschuift worden betere opbrengsten verwacht. Hoe de oogst in De Krim zal verlopen blijft afwachten. Volgens een rapport van het Oekraïense ministerie van landbouw was slechts 6 procent van de benodigde hoeveelheid brandstof beschikbaar voor maaidorsers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden