FrieslandCampina

Nieuws Stikstofcrisis

Schouten irriteert complete zuivelindustrie

22 Juli 2020 - 14 reacties

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt dat de ministeriele voermaatregel niet effectief is en niet toekomstgericht. Ook de Nederlandse vestiging van het Scandinavische Arla Foods is niet blij met de opstelling van minister Schouten.

Een woordvoerder zegt: "Bij Arla Foods zijn we trots op onze boeren. We hebben er begrip voor dat melkveehouders hun ongenoegen willen uiten over de aangekondigde veevoermaatregel van Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als boerencoöperatie delen we de zorgen van melkveehouders en vinden we dat dierenwelzijn niet in het geding mag komen bij dergelijke maatregelen."

Hoe de bakker brood moet bakken
FrieslandCampina voorzitter Frans Keurentjes heeft afgelopen week al gereageerd in een videoboodschap aan de leden. Hij geeft hierin aan de frustraties in de sector en de boosheid van boeren over de voermaatregel goed te kunnen begrijpen. "Waarom moet de minister bepalen hoe ik mijn koeien moet voeren," aldus Keurentjes, die een melkveebedrijf in het Groningse Hornhuizen heeft. "De overheid gaat toch ook niet voorschrijven hoe de bakker zijn brood moet bakken? Deze opstelling van de minister zorgt voor irritatie en zelfs voor ergernis."

Eerder vandaag liet Royal A-ware weten de demonstrerende boeren in hun verzet tegen de voermaatregel van minister Schouten te steunen. Gisteren publiceerde de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een verklaring op haar website. Daarin laten de gezamenlijke Nederlandse zuivelonderneming weten in blokkades geen oplossing te zien. Wel in de oplossing aan tafel.

Gesprekken met KNMvD
Met belangstelling wordt uitgekeken naar de uitkomst van het gesprek van minister Schouten met de dierenarts organisatie KNMvD over de effecten van de voermaatregel op de diergezondheid. Tot op heden hebben de gesprekken van de minister met de KNMvD nog niet tot een andere opstellling van de minister geleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Student 22 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888457/schouten-irriteert-complete-zuivelindustrie]Schouten irriteert complete zuivelindustrie[/url]
Alle partijen die dik geld verdienen over de rug van de melkveehouders beginnen hem aardig te knijpen. Ze zullen de komende tijd wel veel steun uitspreken want de portemonnee komt in gevaar. In praktijk heeft Nederland geen enkel probleem in de voedselvoorziening als pak hem beet 75% van de melkveehouders zou stoppen. Misschien niet fijn om te horen maar wel de realiteit.

Tegelijkertijd hebben de akkerbouw, glastuinbouw, fruitteelt hele andere uitdagingen en zo blijkt maar weer dat er niet een duidelijk belang is in de landbouw. Misschien moeten de belangenbehartigers ook maar splitsen dat zal uiteindelijk effectiever zijn.
Jan kievit 23 Juli 2020
Paard enwagen min schouten ongeschikt om de sector perspectief te bieden maart 2021 wordt ze met pek en veren terug naar het aanrecht gestuurd hopelijk krijgt de dierhouderij een slimmere minister christenunie mrt 202i van de agrische sector 0 zetels
Gijs 24 Juli 2020
Melkveehouders hebben geen machtspositie, als grondstoffenproducenten. Zij worden enerzijds geplet door de machtige supermarktketens en anderzijds door de machtige veevoeder- en machinefabrikanten. Door de fabrikanten worden zij ook nogeens voor hun karretje gespannen om te protesteren. Er moet weer een redelijke hoge minimumprijs voor melk komen, die hun bestaansrecht geven. Een minimumprijs van euro 0,45 in de EU en overeenkomstige importheffingen voor melk en melkpoeder. In andere sectoren worden FAIRTRADE principes toegepast, waarom niet op melk. Natuurlijk gekoppeld aan volumebeheersing en milieubescherming. Bestaansrecht moet het uitgangspunt worden, dan kunnen die honderden vormen van subsidies komen te vervallen.
schoenmakers 1 24 Juli 2020
Alle subsidie`s weg Gijs, en enkel hier in de winkel wat aan onze eisen voldoet, niet zoals nu, zie weidemelk heeft geen meerwaarde, enkel de toeslag komt van degene die niet weiden, als iets geen meerwaarde heeft, ook niet toepassen, dit is ook subsidie, dan maar geen koeien in de wei, voor iedereen beter
Abonnee
Dirk 24 Juli 2020
Uitstekend Gijs, minimumprijs van € 0,50/kg melk en melkq. terug op basis van een referentiedatum die ligt voor 01-04-2015.
Wordt iedereen beter van.
En een dikke streep door die inkomenssteun-ellende.
geef dit geld maar aan de voedselbank of zoiets, dat hebben wij in deze toekomstige nieuwe paradijselijke situatie niet meer nodig.

Misschien kan ook een gedeelte van dit geld worden ingezet om die giga uitbreiders van na 01-04-2015 uit hun misere te verlossen en tevens te begeleiden naar een reguliere baan.
Wordt de gehele samenleving beter van.

Gijs, is minister van landbouw niet iets voor jouw in een volgend kabinet?
Ga door, we hopen nog van je te horen.
Abonnee
petatje 24 Juli 2020
schreef:
Ik geloof eerlijk gezegd niet dat Gijs geschikt is. Daar waar hij betoogt dat veehouders geplet worden tussen supermarkten en veevoeder/machinefabrikanten maakt hij naar mijn mening een cruciale denkfout. Geen enkele veehouder is verplicht om zijn afzet via het Supermarktkanaal t doen en er is ook geen veevoer- of machine- leverancier die de veehouder verplicht tot afname van zijn producten. Daar is de veehouder geheel vrij in!
Abonnee
Dirk 24 Juli 2020
Ja maar Gijs heeft 2 sterke punten die een paar gemiste afslagen ruimschoots compenseren, nl.: een goede melkprijs en productiebeheersing.
Voila, probleem heel eenvoudig opgelost.
Met Gijs komen we er wel. Dit in tegenstelling met Carool
Abonnee
Grunninger 25 Juli 2020
Voor Schouten is er ook geen toekomst na de volgende verkiezingen alleen jammer dat ze er een puinhoop en ravage achterlaat,ze kan mischien in de bouw terecht daar liggen haar ambities toch al
regelbedenker 26 Juli 2020
Nee Dirk, zolang ons niks als kostprijsverhogingen door de strot geduwd worden, en via de achterdeur via handelsverdragen alles binnen mag komen zonder enige eis, dan kan het nooit goed komen, de instelling van de overheid, dus ook Gijs, is niet goed. De huidige prijzen zijn volop hoog genoeg, alleen de regels passen er niet bij!
Abonnee
Dirk 26 Juli 2020
Nou, ons huidige kostenniveau buiten de regelgeving past ook niet de huidige melkprijs hoor.
regelbedenker 26 Juli 2020
Dan heeft de minister gelijk, gelijk stoppen, te duur produceren door natuurlijke omstandigheden heeft geen toekomst
regelbedenker 26 Juli 2020
Als je regelgeving je de nek omdraait, moeten deze regelmakers verdwijnen
Abonnee
Dirk 26 Juli 2020
regelbedenker schreef:
Als je regelgeving je de nek omdraait, moeten deze regelmakers verdwijnen
nee joh, niet zo moeilijk denken.
de helft van boeren moet verdwijnen.
gaat vanzelf.
regelmakers blijven wel.
Gijs 29 Juli 2020
@regelbedenker: 'katten' op personen heeft geen zin en biedt geen perspectief.
Denken in regels en subsidies onderwerpt ons nog meer aan regels en subsidies. En de hele bureaucratie die daar meegemoeid is en miljarden kost. Als boeren moet je aan de politie een heldere boodschap hebben: prijs fors omhoog in de EU, de EU-markt beschermen, bestaansrecht bieden en milieuproblemen oplossen. Met de besparingen van de subsidiebureaucratie kun je de transitie betalen. Wie kan daar op tegen zijn? Hup, aan het werk.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse zuivel

FrieslandCampina wint met omzet, Arla verdient meer

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox