Shutterstock

Opinie Joost Derks

Kan het aftellen tot de brexit beginnen?

2 Maart 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Groot-Brittannië stapt over 1 maand uit de Europese Unie (EU). Of niet? De zinspelingen van de Britse premier Theresa May en de stemming in het Lagerhuis wijzen erop dat de kans op een uitstel van de brexit snel toeneemt.

Vrijdag 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de EU, al weet nog niemand op welke manier dat gebeurt, en of het dan zelfs tot een vertrek komt. Daar komt ook geen verandering in zolang na iedere symbolische overwinning van May een kansloze nederlaag volgt op momenten die er toe doen. Ze kon woensdag 27 februari echter weer even genieten van een kleine opsteker: een meerderheid van het Lagerhuis steunde haar aanvaarroute voor de brexit.

May moest daarvoor wel enkele concessies doen, onder meer op het vlak van rechten voor Europese burgers in het land. Daarnaast krijgt het Britse Lagerhuis een veto-mogelijkheid als er dinsdag 12 maart geen stemming is gehouden over een akkoord. Al gaat het wel wat ver om te spreken van een zege voor May, gezien het voorstel van Yvette Cooper (Labour Partij) kwam. Het voorstel was bijna een exacte kopie van de voornemens die de premier 1 dag eerder op een internationale top had geopperd.

Winnaar van de commotie
De commotie rond de brexit heeft 1 winnaar: het Britse pond. De kans dat de brexit wordt uitgesteld, neemt door de zinspelingen van May namelijk snel toe. Het gaat May namelijk niet lukken om haar afspraken met de EU door het Lagerhuis te krijgen. Anderzijds voelt haar partij weinig voor een nieuw referendum, waar de Labour-oppositie zich sterk voor maakt. Door het bovenstaande is het pond sinds de jaarwisseling met 5% gestegen, ten opzichte van de euro. Dankzij die stijging heeft de munt het hoogste niveau in ruim 1,5 jaar tijd bereikt.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat May het vertrek zomaar een paar maanden opschuift. De Franse president Emmanuel Macron heeft al laten weten dat hij alleen akkoord gaat met uitstel als een harde Brexit wordt uitgesloten. Dat laatste zou een nieuwe stimulans vormen voor het pond. Wie dit voorjaar plannen heeft voor een weekend naar Londen of andere Britse stad, moet daar niet te lang mee wachten. Niet omdat de brexit het lastiger maakt om de grens over te steken, maar omdat het stijgende pond zo’n uitstapje steeds duurder dreigt te maken.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Jpk 4 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881548/kan-het-aftellen-tot-de-brexit-beginnen]Kan het aftellen tot de brexit beginnen?[/url]
Het vk heeft 2jaar geleden om uit eu te gaan 29 mrt om 12uur weten van de hoed en de rand.het is een uitdaging om te zien hoe het verder gaat .uitendelijk wordt vk oplandbouwgebied er beter van. Jpkievit
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox