Shutterstock

Opinie Joost Derks

Stelen deze valuta's weer de show in 2020?

20 December 2019 - Joost Derks

De valuta's uit de opkomende landen hebben, ondanks het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en een economische groeivertraging, een redelijk jaar achter de rug. Wat belooft dit voor 2020?

Bij grote valutaschommelingen denken de meeste mensen al snel aan de bitcoin. Die cryptomunt is sinds juli met ruim 40% afgenomen. Toch staat de bitcoin op de huidige koers 100% hoger dan eind 2018. Bij traditionele valuta’s is dit soort fluctuaties extreem zeldzaam. Als de waarde van een munt plotseling halveert, dan worden buitenlandse goederen in een klap onbetaalbaar en valt de import bijna meteen stil.

Toch waren in 2019 soms flinke koersschommelingen op de valutamarkt. Wat te denken van de Turkse lira? In een half jaar ging de munt met 15% onderuit tegenover de euro, om vervolgens weer 15% te stijgen. Met een daling van 8%, kende de Turkse lira een slechter jaar dan erg veel andere valuta's uit de opkomende landen. Circa de helft daarvan won terrein ten opzichte van de euro. En dat is een klein wonder.

Handelsvrede stuwt Aziatische valuta’s
Meestal hebben opkomende landen het lastig als de groei van de handel wereldwijd afneemt en de economische groei vertraagt. De belangrijkste oorzaak is de handelsoorlog tussen de Verengde Staten en China. Met de overeenkomst die beide landen sloten, verbeteren de vooruitzichten voor de wereldhandel en de economische groei.

De meeste economen voorspellen dat de opkomende landen in 2020 de motor vormen achter een lichte versnelling van de groei. In dat scenario gaan met name valuta’s uit Azië een mooi jaar tegemoet. Landen in deze regio profiteren sterk van een aantrekkende wereldhandel. Daarbij groeit de onderliggende economie stevig als gevolg van een stijgende welvaart. Een groeiend deel van de bevolking maakt de stap naar de middenklasse en krijgt meer te besteden.

Rente maakt het verschil
Wie een positie wil kiezen in vreemde valuta’s, moet (behalve naar het koersverloop) ook naar de rente kijken. In Turkije is deze rente bijna 20%. Wie zijn geld eind 2018 in de Turkse lira had gestoken, heeft (ondanks de genoemde koersdaling) toch een rendement van meer dan 10% behaald. Ook in andere opkomende landen ligt deze rente soms vele malen hoger dan in Europa. In Rusland lag het belangrijkste tarief vorig jaar boven de 6%. Tel daar een roebelstijging van 14% bij op en je ziet dat durfals een prima jaar achter de rug hebben.

Of 2020 echt een goed jaar wordt voor de opkomende landen, hangt met name af van wat in de ontwikkelde wereld gebeurt. Gaat de Amerikaanse president Donald Trump het handelsvuur toch weer opstoken in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november? En wat gebeurt er als er in december nog geen akkoord ligt tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie? De onzekerheden zijn niet helemaal verdwenen, maar de aanloop naar 2020 stemt in ieder geval een stuk vrolijker dan de laatste maanden van 2019.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rentes lokken economische onrust uit

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden