In tarwe en koolzaad

Plaatsspecifiek bemesten levert altijd rendement

3 Maart 2017 - Niels van der Boom

Door tarwe en koolzaad met drones te scannen, en vervolgens de stikstofbemesting aan te passen naar rato van de gemeten biomassa, levert altijd geld op voor de boer. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Franse coöperatie Ocealia.

De agrarische coöperatie Ocealia Group, in het zuidwesten van Frankrijk, telt in totaal 7.200 boeren als lid. Drie jaar terug startte het een partnerschap met Airinov om gewassen met drones te scannen en vervolgens een bemestingsadvies uit te brengen. Nu drie van de vijf jaar durende overeenkomst is verstreken maakt de coöperatie een samenvatting voor de resultaten in tarwe en koolzaad.

In tarwe en koolzaad levert variabel bemesten altijd rendement op

De conclusies bij tarwe en koolzaad lopen uiteen. Duidelijk is dat in beide gevallen geld wordt bespaart. Zelfs wanneer de verschillen minimaal zijn. Bij tarwe wordt vooral een positief rendement behaald door meer stikstof toe te dienen dan de standaard gift. Voor koolzaad ligt dat andersom. Daar moet de boer het hebben van een reductie in de bemesting. Echter, in beide gevallen is de stand van het gewas en de prijs van het product medebepalend. Een warme winter levert betere gewassen op en een halve ton meer van 125 euro levert nu eenmaal minder euro’s op dan wanneer de tarwe 150 euro oplevert.

Voor tarwe scant Airinov de percelen tussen groeistadium 33 en 39 op drogestofgehalte en stikstofopname. Vervolgens wordt een taakkaart voor variabel stikstof strooien gegenereerd. Gedurende de afgelopen drie jaar werd 10.000 hectare per jaar gescand, verdeeld over 1.300 percelen en 500 boeren. Overigens heeft slechts 10 procent van de Ocealia-leden de beschikking tot machines voor een variabele afgifte. 60 procent doet dat manueel en 30 procent helemaal niet.

In 2016 lag het stikstofadvies van Airinov gemiddeld 13 kilo hoger dan de standaard gift. 53 kilo stikstof per hectare ten opzichte van 40 kilo. Dat betekent 13 euro extra kosten. Daartegenover staat een meeropbrengst van 320 kilo; of 6,56 ton per hectare. Telers die minder hebben bemest kwamen gemiddeld op 6,24 ton/ha uit en telers die meer toediende op 6,11 ton/ha. De cijfers zijn afkomstig van 484 percelen.

De 320 kilo is omgerekend goed voor 40 euro, bij een tarweprijs van 125 euro per ton in 2016. Daar gaan de scan- en kunstmestkosten, 10 euro per hectare, nog vanaf. Dat komt neer op een positief rendement van 17 euro/ha. In 2015 was het netto resultaat 103 euro en in 2014 85 euro. Toen lag de tarweprijs hoger en werd minder stikstof toegediend. Het gemiddelde over drie jaar komt daarmee uit op 69 euro/ha.


Bij koolzaad is de besparing groter. Over drie jaar gemiddeld 107 euro/ha. Airinov scande voor Ocealia 24.000 hectare koolzaad verdeeld over 2.000 percelen. Zowel aan het begin als aan het einde van de winter wordt er gevlogen om de biomassa in kaart te brengen. Daar rolt een optimaal stikstofadvies uit. Gemiddeld komt het bedrijf uit op 163 kilo stikstof per jaar, tegenover 197 kilo in het standaard advies. Op 627 percelen werd gemiddeld 34 kilo bespaard, wat 34 euro oplevert.

Naast de kunstmestbesparing werd gemiddeld 500 kilo meer geoogst van een hectare. In 2016 leverde dat 152 euro/ha op. Samen met de besparing in kunstmest komt dat op 171 euro uit. Maar, dat voordeel is niet ieder jaar zo groot. In 2015 was het voordeel 44 euro. Vooral door een minimale meeropbrengst en een kleine besparing in stikstof.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden