Droogte 2019

droogte

Nieuws Droogte

Beroep op overmacht in GLB is mogelijk

De bedrijven die door de droogte niet kunnen voldoen aan de eisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen zich beroepen op overmacht. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hiervoor geldt een schadedrempel van 250 of 300 millimeter neerslagtekort.
2 Augustus 2019
droogte mais Boerenbusiness

Nieuws Droogte

In Twente is het nóg droger dan in 1976

Het zijn pittige tijden voor de boeren in Oost-Nederland. Voor het tweede jaar op rij worden zij geteisterd door fikse droogte. Het neerslagtekort is in Twente zelfs groter dan in rampjaar 1976, zo meldt de Unie van Waterschappen. 
31 Juli 2019
droogte grasland

Inside Melk

Hitte en droogte raken melkaanvoer in Polen

De melkaanvoer in Polen toont een trendbreuk. De afgelopen jaren stapelden de productiecijfers record op record, maar de opwaartse lijn ...
31 Juli 2019
akkerbouw droogte suikerbieten

Nieuws Suikerbieten

Kan de suikerbiet zich nog herstellen na de hitte?

De hitte en droogte van de afgelopen periode hebben de bietenteelt niet ongemoeid gelaten. Suiker Unie verwacht dan ook grote opbrengstverschillen tussen de percelen én regio's: van amper 60 ton in Oost-Nederland tot 100 ton in de Flevopolder.
31 Juli 2019
aardappelen aardappelperceel

Inside Aardappelen

Hoe staan de aardappelen er voor?

Alle gewassen hebben een klap gekregen na de extreem warme dagen van eind juli. Ook in de aardappelen laat de recordhoge temperatuur zijn sporen na. Er zijn echter duidelijke ras- en perceelsverschillen merkbaar. Hoe staan de aardappelen er nu voor?
30 Juli 2019
drijfmest injecteren

Nieuws Droogte

Droogtemaatregelen mest niet aan de orde

Ondanks de droogte concludeert de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) dat droogtemaatregelen op de mestmarkt niet nodig zijn. In 2018 werd het uitrijdseizoen nog verlengd, maar dit jaar zijn de omstandigheden minder nijpend.
29 Juli 2019
aardappelen droogte loofdoding

Nieuws Weer

Schade opmaken na zinderende hittegolf

Grote delen van Europa zuchtten en kreunden eind juli onder een hittegolf, die recordtemperaturen met zich meebracht. In het weekeinde werd deze hitte lokaal echter weer uitgeblust met lokaal flink wat regen. Hoe hebben gewassen 'de grill' overleefd?
29 Juli 2019
Phil Hogan

Nieuws Droogte 2019

Hogan: subsidies eerder uitkeren om droogte

Europese boeren kunnen vervroegd een groter deel van subsidiegelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid opvragen. Ook worden de vergroeningseisen iets versoepeld zodat ecologische aandachtsgebieden toch gebruikt kunnen worden als voer voor de koeien.
26 Juli 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox