Veredeling en verwerking

Nog zeker 10 jaar nodig om soja te vervangen

9 December 2015 - 1 reactie

Alleen Nederland haalt al een kleine miljoen ton ruw eiwit uit Zuid-Amerika. Een essentieel element voor veevoer en daarmee een grote zwakke plek van de sector. ABN Amro rekent er op dat er nog minimaal 10 jaar nodig is om deze soja te vervangen. 

Alternatieven voor soja-import verminderen importafhankelijkheid. Zo kopt ABN Amro in het tweede deel de eiwit-challenge. Daarin wordt nogmaals benadrukt dat Europa de komende jaren nog niet zonder de Zuid-Amerikaanse sojateelt kan. 'Toch is het belangrijk dat we ook blijven zoeken naar goede alternatieven.'

Dit brengt gevaren met zich mee

De argumenten daarvoor liggen voor de hand. Nu is Europa voor een essentieel onderdeel in de veevoeding afhankelijk van andere landen. Dit brengt gevaren met zich mee. Zo wil een ongunstige wisselkoers de prijs nog weleens opdrijven, maar ook stakingen in havens, politiek beleid en grote vraag uit andere hoeken kunnen grote gevolgen hebben voor de kostprijs.  

Maatregelen die genoemd worden zijn: verhoging eiwitgehalte in energierijke grondstoffen, verbetering eiwitwinning uit zonnepitten en tarwe en teelt van soja, erwten, bonen en gras. De sleutel van het succes ligt uiteindelijk in de innovatie van verwerkingsprocessen en vooral verdere veredeling.  

Nog een andere factor die kan helpen is het einde van het suikerquotum. Het kan inhouden dat er minder suikerbieten geteeld gaan worden, waardoor er grond vrijkomt voor andere gewassen, waaronder eiwitgewassen. 

 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 9 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867205/Nog-zeker-10-jaar-nodig-om-soja-te-vervangen-]Nog zeker 10 jaar nodig om soja te vervangen[/url]
DE ABN die nu rept over daling van de suikerbietenteelt na 2017 is toch dezelfde die onlangs nog grote kansen zag voor suikerbieten na 2017 als grondstofleverancier in de biobased economie met name voor bioplastics?! Beetje vreemd, of zijn het toch verschillende bedrijven soms?
timpie 10 December 2015
dit is leuk
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Heffing vlees

Brede kritiek op vleestaks, ook van regeringspartijen

Nieuws Voeringrediënten

Insectenbedrijf Protix haalt miljoenen op voor voer

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

Achtergrond Eiwitteelt

Lage marktprijs nekt eiwitteelt in Nederland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief