NVV en LTO doen oproep

Vrees voor nog lagere varkensprijs na Hilckmann

25 Februari 2016 - 1 reactie

Het stoppen van vleesconcern Hilckmann kan de varkensprijzen op de Nederlandse varkensmarkt nog verder onder druk zetten. Deze vrees uiten de NVV en LTO Varkenshouderij in een gezamenlijke verklaring. De organisaties zeggen zeer bezorgd te zijn over over de gevolgen van de sluiting voor de varkenshouders.

Ingrid Jansen, voorzitter van de NVV, en Eric Bouma, voorman van LTO Varkenshouderij, roepen marktpartijen dringend op om rekening te houden met deze omstandigheden bij het vaststellen van de varkensprijs. Zij onderstrepen het belang van het slagen van het traject vitale varkenshouderij, dat onder leiding van Uri Rosenthal probeert te komen tot een rendabele varkensvleesketen in Nederland.

Export naar China is essentieel voor de vierkantverwaarding van het varken

De NVV en LTO  betreuren het besluit van Hilckmann en Slachthuis Nijmegen om per direct stoppen met hun activiteiten. De organisaties zien in de voornaamste reden van de sluiting, het missen van een exportvergunning op China, het belang van een goede handelspositie voor Nederland op het wereldfront. 

'De reden die Hilckmann geeft voor de sluiting van de slachterij markeert het belang dat het bedrijfsleven én de overheid moeten blijven inzetten op het bevorderen van export naar China. Export naar China is essentieel voor de vierkantsverwaarding van het Holland Varken, oftewel het kunnen afzetten van alle delen van het varken', laat Jansen in de verklaring weten.

Ook Johan van Diepen, projectleider en belangenbehartiger varkenshouderij van LLTB (Limburgse land- en Tuinbouwbond), ziet het effect van het wegvallen van Hilckmann voor de varkensmarkt.  ‘De slachterijen hebben een concurrent minder en er valt nu ook een belangrijke prijsnotering weg. Dat doet de sector geen goed.' Volgens Van DIepen is het op dit ogenblik nog niet in te schatten wat de uiteindelijke consequenties van het staken van Hilckmann zijn op de markt. 'Voor nu is het echt koffiedik kijken.'

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 26 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868430/Vrees-voor-nog-lagere-varkensprijs-na-Hilckmann]Vrees voor nog lagere varkensprijs na Hilckmann[/url]
Wat als hilckmann als nog exportvergunning krijgt?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief