WTO oordeelt streng

Russisch importverbod voor varkensvlees is illegaal

22 Augustus 2016 - 1 reactie

Het importverbod wat Rusland hanteert tegen de invoer van Europees varkensvlees is niet conform de regels van de wereldhandelsorganisatie (WTO) en daarom dus illegaal. Vrijdag bracht het WTO een rapport uit waarin staat dat de Russische importrestricties niet in lijn zijn met het General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), zo oordeelt de instantie.

Sinds begin 2014 is de Russische grens gesloten voor varkensvlees wat afkomstig is uit EU lidstaten. Officieel zijn de grenzen gesloten voor sanitaire en fytosanitaire redenen. Dit om bijvoorbeeld de insleep van dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest te kunnen beheersen. Aan deze motivatie wordt echter sterk getwijfeld. De Europese Commissie beschrijft het handelsembargo als discriminerend, onevenredig en niet wetenschappelijk onderbouwd.

Nu het WTO heeft geoordeeld dat de Russische importban illegaal is, wordt Rusland gedwongen om de aanbevelingen van het WTO verplicht op te volgen. De Russen hebben echter nog wel zestig dagen om officieel tegen de uitspraak van het WTO in beroep te gaan.

Aan de Russische motivatie wordt sterk getwijfeld

Ondanks de uitkomsten van het WTO rapport is het niet waarschijnlijk dat de EU nu weer volop varkensvlees gaat uitvoeren naar Rusland. Vanwege de Russische aanpak in De Krim zijn de politieke verhoudingen tussen de EU en Rusland onder hoogspanning komen te staan. Rusland negeert daardoor steevast de invoer van Europese landbouwproducten, waaronder  varkensvlees en zuivel. Dit betekent in praktijk dat de export van varkensvlees naar Rusland dus eigenlijk door twee maatregelen wordt geblokkeerd. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen te vinden die duiden op een eventuele versoepeling van de politieke maatregelen die de Russen heldhaftig blijven hanteren. Daardoor blijft export alsnog onmogelijk.   

Voor de grenssluiting was Rusland goed voor 25 procent van de varkensvleesexport van de EU. De Russische markt was vooral belangrijk voor de vierkantverwaarding van varkensvlees, vanwege de specifieke vraag naar producten zoals vet en reuzel. Zoals bekend kwam de Europese varkenssector twee jaar gelden flink in de problemen, nadat de Russen hun grenzen voor Europees varkensvlees sloten.

Ondertussen heeft de varkenssector in Rusland te kampen met de nodige problemen. Begin augustus werd in maar liefst 13 regio’s van het land Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Hierdoor zijn inmiddels al duizenden varkens geruimd. Ook de belangrijk prodcutieregio Belgorod Oblast wordt met de ziekte bedreigd. Hier vindt bijna 25 procent van de Russische productie plaats. De overheid in Rusland spreekt inmiddels van een noodsituatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Johan 22 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10871218/Russisch-importverbod-voor-varkensvlees-is-illegaal]Russisch importverbod voor varkensvlees is illegaal[/url]
En nu maar op weg naar de Chinezen met dat Russische varkensvlees.
john 22 Augustus 2016
er komt weer een mooi varkensjaar aan zo. Europa leeg geplukt, brazilie leeggeplukt, vs en canada leeggeplukt en een krimpende productie..
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief