Toeslag bij nieuwe stal

Slachtcijfers Denemarken laagste in 25 jaar

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Er zijn in 2016 ruim 18 miljoen varkens geslacht in Denemarken. Het laagste cijfer sinds 1991. Terwijl de export van biggen juist naar een recordhoog niveau is gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van brancheorganisatie Landbrug en Fødevarer. 

Deze trend is al veel langer aan de gang, maar komt niet tot stilstand ondanks pogingen van de Deense overheid en bedrijfsleven om het tij te keren. De dalende slachtcijfers hebben veel werkgelegenheid gekost in de vleesverwerkende industrie.

Biologische groei 15 procent in 2016.

In 2017 ontstaat er een trendbreuk, verwachten experts. Want de miljarden steun van de Deense overheid voor de bouw van nieuwe stallen, met hulp van Europese Unie fondsen, en het toeslagenbeleid van Danish Crown voor nieuwe stallen gaat effect hebben. Bovendien zorgt de fors gestegen vleesvarkensprijs voor optimisme. Danish Crown stelt zelfs een 8 cent hogere prijs per kilo geslacht gewicht in het vooruitzicht ( 60 øre), vergeleken met de concurrentie. Ook is het fiscale beleid voor slachterijen versoepeld en is de financiering voor varkenshouderijen vereenvoudigd.

De Deense biologische sector boekt dit jaar een recordomzet van 270 miljoen euro. 15 Procent meer dan vorig jaar. Deels te danken aan groeiende vraag uit landen buiten Europa, zoals China. Een belangrijk deel van de omzet is afkomstig van de biologische Friland-varkenshouderij, die in Denemarken snel groeit. In 2015 werden er in Denemarken in totaal 115.000 biologische varkens geslacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Nieuws Varkens

Danish Crown ziet omzet biologisch vlees afnemen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden