Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

VS ruimt noodgedwongen 7 miljoen varkens

7 Mei 2020 - Chanti Oussoren - 1 reactie

Amerikaanse varkenshouders zijn gedwongen hun varkens te ruimen. Nu slachthuizen gesloten zijn kunnen zij hun dieren niet kwijt. Zo'n 7 miljoen varkens staan op de lijst, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse CoBank.

De oorzaak van het probleem zit hem in de gesloten slachthuizen alsgevolg van de coronabesmettingen. Eerder al werd bekend dat veehouders noodgedwongen dieren moeten ruimen. Grote varkensslachterijen zijn gesloten, maar ook rundvee- en pluimveeslachterijen staan stil. De slachtcapaciteit daalt aanzienlijk en veel veehouders kunnen geen kant op met de dieren.

Ruimen van varkens
Naar schatting gaan er in het tweede kwartaal van 2020 zo’n 7 miljoen varkens geruimd worden. Landelijk worden er wekelijks ongeveer 700.000 varkens geruimd omdat deze niet bij de slachthuizen terecht kunnen. Het merendeel van deze varkens wordt geruimd op de boerderijen zelf.

In Minnesota is de vleesfabriek van JBS heropend, niet voor verwerking van varkens voor verkoop, maar om varkens van lokale boeren te ruimen. Volgens een vertegenwoordiger van de Minnesota Pork Producers Association is de verwachting dat er in Minnesota alleen deze week al zo’n 60.000 tot 80.000 varkens zullen worden geruimd.

Vleestekort
Hoewel het sluiten van de vleesfabrieken naar verwachting tijdelijk is, zal de impact op de vleesmarkt van langere duur zijn, zo waarschuwt de CoBank in haar rapport. Will Sawyer, econoom dierlijke eiwitten bij CoBank: ”Het ruimen zal leiden tot een krimp in de Amerikaanse veehouderij, met als gevolg dat de voedselvoorziening naar verwachting tekorten op gaat lopen.” De dalende vleesproductie in april zal volgens de bank leiden tot een lager aanbod van vlees in supermarkten in mei en juni.

Volgens het rapport kan de vleesvoorraad voor supermarkten tegen Memorial Day (25 mei) met bijna 30% krimpen. Het tekort aan vlees in de supermarkt kan de prijzen met 20% doen stijgen in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit het rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boerke 7 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887131/vs-ruimt-noodgedwongen-7-miljoen-varkens]VS ruimt noodgedwongen 7 miljoen varkens[/url]
Hoeven de varkensprijzen hier in ieder geval niet verder te zakken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Aantal fokzeugen zit weer in de lift

Nieuws Varkens

Daling van de varkensstapel vlakt af

Nieuws Varkens

Duits onderzoek: derde zeugenhouders bouwt af

Nieuws Varkens

Nederlandse varkensstapel op laagste punt in 40 jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden