Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Stemming biologische markt lastig te omschrijven

10 Februari 2021

De stemming is op de markt voor biologisch tafelaardappelen, uien en peen is op dit ogenblijk lastig te omschrijven. Verder dan 'stabiel' komen de marktkenners niet. Dat is niet per se slecht of goed voor telers.

Het is afwachten wanneer de handel op gang komt. En wie er dan zijn plannen aan moet passen, is nu nog koffiedik kijken. Wat betekent dit voor de DCA Indicatieprijzen?

Telers optimistisch over uien
Voor de uienmarkt geldt dat het optimisme van telers onverminderd groot is. Er is afgelopen jaar immers weinig product geoogst. Het verwachte tekort gaat de prijzen dan over een paar weken omhoog stuwen, is de verwachting. Maar dat word her en der als stemmingmakerij gezien. 'Ik weet van genoeg mensen dat ze nog veel vrije uien hebben liggen', vertelt een handelaar.

Anderen wijzen erop dat over een maand de eerste uien uit Egypte worden verwacht. Dat is dan bij het huidige prijsniveau al gauw een interessante optie. Partijen zijn verdeeld, maar de prijsopgaven zijn ongeveer gelijk aan die van de vorige week. Maar wel met een kleine correctie aan de bovenkant van de prijsrange. Dat betekent dat de DCA Indicatieprijzen voor meer dan 30% grove uien van €45 tot €49 per ton lopen en die voor meer dan 60% grof lopen van €43 tot €48.

Biologische peen
In de peenmarkt is zijn de partijen nog niet klaar met 'het naar elkaar kijken', geeft een handelaar aan. Er is weinig te doen, althans geen vrije handel. Wat wordt verwerkt en geleverd, is vooral contractwerk. Het beeld dat wordt geschetst, komt overeen met dat van vorige week. Af en toe wordt er wat gekocht op prijzen in de range van €25 tot €30 euro voor wortelen van goede kwaliteit.

Biologische tafelaardappelen
Zo'n beetje alle partijen aan de vraagkant hebben hun zaakjes keurig op orde zodat zij voldoende aanvoer hebben. En zijn voor wat betreft de inkoop goed gedekt voor hun eigen vraag. Er wordt sporadisch handel gedaan in de vrije markt. Waar normaal veel vraag uit Duitsland of België komt, is het vanuit die hoek nu stil. De dekking aldaar lijkt dus voldoende. 

Het seizoen duurt nog wel even en zolang de kwaliteit van de aardappelen goed blijft, kunnen telers wachten op de verwachte vraag. De vorst waarbij traditioneel meer vraag komt naar aardappelen, heeft (nog) geen merkbaar effect op de markt.

De DCA Indicatieprijs voor tafelaardappelen blijft gezien het bovenstaande ongewijzigd staan op €25 tot €28 euro per 100 kilo. Dit geldt dan voor kruimige en vastkokende aardappelen 35 tot 65 millimeter. De stemming is rustig.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden