Weipoeder en smeltkaas stijgen

Prijs voor boter en melkpoeder dalen in de VS

7 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De United States Department of Agriculture (USDA) maakt naar aanleiding van het laatste rapport bekend dat boter opnieuw daalt in prijs, evenals magere melkpoeder. Weipoeder en cheddar 40 (smeltkaas) noteerden een hogere prijs als een week geleden.

Boter is voor de vierde week op een rij gedaald, en niet zo’n klein beetje ook. Nadat in week 44 een daling van 20 procent is genoteerd, daalt boter in week 45 met ruim 9 procent. In vergelijking met 4 oktober is de boterprijs zelfs met 34 procent gedaald. De prijs komt inmiddels uit op 4.383 dollar per ton.

Het aantal verkopen voor boter is verder gestegen van 3.539.634 naar 3.814.843 pounds. Op de termijnmarkt afgaande werd vorige week bekend gemaakt dat de boterprijzen over een aantal weken weer gingen stijgen. Inmiddels is de verwachting bijgesteld en laat de termijnmarkt schommelingen zien rondom de huidige prijs.

Cheddar 40 laat voor het eerst sinds lange tijd weer eens een prijsstijging zien. De laatste keer dat de prijs voor deze smeltkaas steeg was vijf weken geleden. Inmiddels komt de prijs uit op 4.932 dollar per ton, ten opzichte van 4.904 dollar vorige week. De wekenlange exportsteun heeft uiteindelijk toch zijn positieve uitwerking.

De boterverkopen namen de afgelopen week af. Door een daling van bijna 2 miljoen pond komen de totale verkopen uit op 11.369.321 pounds. Op de zuiveltermijnmarkt voor kaas valt op dat de prijzen op korte termijn toenemen, wat dus betekent dat er op korte termijn prijsstijgingen worden verwacht. Op lange termijn, ongeveer vanaf januari, nemen de prijzen op de zuiveltermijnmarkt af wat inhoudt dat rond die periode juist weer een prijsdaling wordt verwacht.

Vorige week werd bekend dat weipoeder het laagste niveau sinds februari dit jaar had bereikt, maar het lijkt erop dat de bodem zich heeft gevormd. Afgelopen week nam de prijs zelfs alweer met 6 dollar per ton toe waardoor inmiddels 1.415 dollar per ton wordt genoteerd. Ook op de zuiveltermijnmarkt stabiliseren de prijzen voor weipoeder zich. Het aantal verkopen is iets gedaald tot 7.446.164 pounds.

De prijs voor magere melkpoeder is, evenals in Europa, gedaald in de Verenigde Staten. Door deze daling noteert magere melkpoeder 3.214 dollar per ton. Dit bedrag ligt 25 procent lager als de 4.341 dollar dat een jaar geleden voor een ton magere melkpoeder werd betaald. Sindsdien is de prijs voor magere melkpoeder bijna niet meer zo laag geweest.

Het aantal verkopen is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van een week geleden. Al een aantal weken op een rij schommelt het aantal verkopen rond de 17 miljoen pond. Gezien de verwachtingen op de zuiveltermijnmarkt voor de komende maanden lijkt de bodem voor magere melkpoeder nog niet bereikt en dalen de prijzen verder.

Het CWT maakte bekend geen exportsteun te verlenen aan agrarische producten.


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Rusland voert zuivelexport gestaag op

Analyse melk

Termijnmarkt melk impopulair na wilde jaren

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws melk

Kaas en WPC lichtpuntjes in zwakke zuivelexport VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden