Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Landbouwcollectief gaat werken aan stikstofplan

31 Oktober 2019 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Farmers Defence Force (FDF) is van plan volgende week een Landbouwcollectief te presenteren, die gaat werken aan een sectorbreed gedragen plan om met financiële compensatie stikstofreductie te realiseren. Volgens de organisatie mag dit collectief van landbouwminister Carola Schouten hier het voortouw nemen. 

Dit heeft Farmers Defence Force in een verklaring bekendgemaakt. De organisatie maakte vorige week al duidelijk overeenstemming te hebben bereikt met een groot deel van de Nederlandse boerenbelangen-behartigers om gezamenlijk op te trekken in het stikstofdossier. Dit verbond heeft als voorlopige naam Landbouwcollectief meegekregen. Het collectief bestaat volgens FDF uit enkel 'belangenbehartigers van de boer en voor de boer' en krijgt een onafhankelijke voorzitter. Wie dit wordt, maakt FDF later bekend.

Openbaar plan
Het Landbouwcollectief in oprichting heeft voor komende week een vergadering belegd waarin de definitieve samenstelling van de organisatie bekend wordt gemaakt. FDF zegt hierin de regie te nemen en te 'streven naar een constructieve club met een zo groot mogelijke achterban.' De organisatie zegt dat het plan van het collectief openbaar wordt gemaakt en wordt voorgelegd aan minister Schouten.

FDF waarschuwt de minister bij voorbaat dat zij geen 'cherry picking' uit het stikstofplan in wording accepteert. Oftewel, alleen die elementen eruit haalt die haar welgevallen. 'Over de uitvoering van het plan moeten duidelijke afspraken worden gemaakt.' Opvallend is dat FDF verklaart dat het Landbouwcollectief in oprichting het voortouw mag nemen van Schouten. Dit betekent dat LTO Nederland in dit dossier niet meer de eerste gesprekspartner is. Diverse geledingen van LTO doen volgens de eerdere verklaring van FDF ook mee aan het Landbouwcollectief.

Meer dan alleen stikstof
Of het Landbouwcollectief na het stikstofdossier ook actief blijft als federatie van gezamenlijke belangenbehartigers is in dat opzicht een interessante vraag. In het overleg dat Farmers Defence Force had met minister Schouten afgelopen woensdag (30 oktober) kwamen ook andere punten aan bod, zoals een extra compensatie voor de nertsenhouders en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. 

Of LTO Melkveehouderij en NAJK nu volledig buitenspel staan of ook een rol krijgen in het Landbouwcollectief is niet duidelijk. De Nederlandse zuivelsector, waaronder deze twee boerenorganisaties, was vorige week van plan een eigen voorstel te doen om stikstof te reduceren, maar trok deze na groot protest van boeren en andere belangenbehartigers weer in. De zogeheten Taskforce Ammoniak die de ketenpartijen met dit doel hadden opgericht, viel daarna door onenigheid direct uiteen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden