Eigen Foto

Gewastour Willy en Mark de Beer

'Hoge opbrengst door perfecte kali-meststof'

9 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour 2021 volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en zijn visie. Deze week zijn dat Willy en zoon Mark de Beer, zij hebben een gemengd bedrijf in Leende (NB).

De Beer Leende
Locatie: Leende
Oppervlakte bedrijf: 180 hectare
Oppervlakte gewastourperceel: 6 hectare
Grondsoort: Zand en leem
Teelt in hectares: 
100 hectare aardappelen
70 hectare mais
10 hectare suikerbieten

Het Gewastourperceel is klaargelegd voor het aardappelpoten, hoe staat het ervoor met het perceel?
"Het begint aardig druk te worden nu. De percelen worden gefreesd en land wordt losgetrokken. De suikerbieten moeten ook worden gezaaid, dus daar hebben we het ook druk mee. Op het Gewastourperceel stond een groenbemester en die is deze week geschijft. Het pootgoed is binnen dus zodra het weer het toelaat, kunnen we beginnen. Het poten en aanaarden gaat in één werkgang en laten we doen door een loonwerker. We huren veel aardappelland en huren alleen land met beregeningsputten. We beregenen wanneer dat nodig is en willen dat er met de knolzetting genoeg vocht in de grond zit, daar valt veel te halen."

Tijdens het poten passen jullie 'drempeltjes' toe.
"Klopt, tijdens het aanaarden wordt gebruik gemaakt van schepjes achterop de aanaardkap, die 'drempeltjes' maakt tussen de ruggen. Door het maken van kleine drempels wordt regen beter vastgehouden op de plaats waar het valt. Ook worden de ruggen bovenop beschadigd, zodat de grond bovenop los ligt en de vocht er beter in kan trekken." 

Jullie hebben een gemengd bedrijf, welke invloed heeft dat op de akkerbouwtak? 
"Op het bedrijf hebben we naast de akkerbouwtak een mestverwerking en een varkenshouderij. Je ziet dit terug in de teelt van aardappelen en maïs,  waar we onze eigen meststoffen hebben. Een voorbeeld is dat we het kali getal perfect willen hebben voor de aardappelen. Zo halen we een hoge opbrengst en hoeven we geen kunstmest aan te schaffen, waardoor de kosten lager zijn. Inmiddels hebben we al 4 seizoenen geen kunstmest gestrooid. De droogte van afgelopen jaren heeft daar natuurlijk ook een rol in gespeeld. De kali en andere meststoffen zijn natuurlijk gratis, maar door onze eigen verwerking krijgen we een goede meststof voor het aardappelland. We merken dat de planten gedurende het seizoen sterk zijn en het lang volhouden, het gewas kleurt ook lang mooi groen."

Welke rassen worden geteeld?
"We telen de rassen Innovator en Fontane. Dit is pas het derde jaar dat we Innovator telen en tot nu toe bevalt dat wel. We slaan alles zelf op. In 2020 hebben we een nieuwe aardappelbewaarplaats voor 4.500 ton aardappelen gebouwd, zodat we konden uitbreiden in het areaal. Er zit nog geen mechanische koeling in, maar die optie is er wel. Voorheen zaten we op een areaal van 60 hectare en dit jaar is dat 100 hectare geworden."

"In de toekomst willen we wel graag uitbreiden in de aardappelen. Welke kant dat precies opgaat maakt niet uit, maar we willen wel actief blijven in de aardappelen. Ondanks de nieuwe bewaarplaats zitten we nu alweer aan ons maximum met de aardappelenbewaring."

Waarom doen jullie dit jaar weer mee met de Gewastour?
"Afgelopen seizoen was een interessant jaar. Het is leuk om te kijken hoe de andere telers het deden en ieder jaar is anders. Zo heeft ook niet iedere teler een mestverwerking achter op het erf staan en een stal vol met varkens. Het zou mooi zijn als we straks bij elkaar langs kunnen gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden