Online delen wordt populair

Tinder voor trekkers brengt geld in het laatje

25 Augustus 2016

Kent u de populaire dating app Tinder? Waarschijnlijk is hij niet helemaal op uw leeftijdsgroep gericht maar heeft u er wel van gehoord. Een Amerikaanse ondernemer komt met de ‘Tinder app’ voor trekkers. Boeren die overtallige machines hebben worden middels een blind date gekoppeld aan een collega in nood.

Trekker Tinder klinkt leuk maar in werkelijkheid heet de startup HarvestPort. Een initiatief van de Amerikaan Brian Dawson uit Californië. In deze staat kan – dankzij het gunstige klimaat – twaalf maanden per jaar geoogst worden. Er is veel behoefte aan specialistische machines en die zijn niet genoeg voorhanden. De concurrentie is daardoor klein. Dit feit heeft er mede voor gezorgd dat Harvestport inmiddels honderd actieve gebruikers heeft.

Huurder en verhuurder hebben geen last van administratieve rompslomp

Het idee om machines via een app te verhuren is zeker niet nieuw. Een verhuur- en leasebedrijf startte er vorig jaar al mee in de VS. Ook vanuit Australië en het Verenigd Koninkrijk worden dergelijke ideeën inmiddels uitgeprobeerd. Waar Harvestport vooral het verschil maakt is dat het een waterdichte service wil bieden. Wordt een machine beschadigd, dan lossen zij dat op. Ook wordt openheid gegeven over de huurder en verhuurder.

De grote winst voor een verhuurder zit hem in het feit dat hij meer inkomsten uit zijn machinepark haalt. Een huurder kan gemakkelijk capaciteit bijhuren of over een machine beschikken die het niet waard is te kopen. Vanwege een te klein areaal bijvoorbeeld. Ook hebben ondernemers soms wel de wens zelf (oogst)werkzaamheden uit te voeren, maar niet het budget of areaal om zelf te investeren. Harvestport haalt zijn inkomsten uit het systeem door tien procent te rekenen over iedere gedane huurtransactie.

Directeur Dawson noemt als groot voordeel dat beide partijen – huurder en verhuurder – geen last hebben van een administratieve rompslomp. Harvestport verzorgt de betalingen, volgt de machines en zorgt voor afhandeling van eventuele schade. Daarvoor wordt vooraf al een indicatie gemaakt van de vervangingswaarde of reparatiekosten, mocht er iets mis gaan. Nadat de huurperiode is afgerond wordt onmiddellijk door het bedrijf gekeken naar schade, net als bij autohuur, en dit in rekening gebracht. Dat moet duidelijkheid geven en veiligheid.

Het enige wat het systeem niet regelt voor de (ver)huurder is het transport van de machine. Hoe gaat het in z’n werk? De huurder plaatst een aanvraag in het programma. Welke machine heeft hij nodig, waar bevindt hij zich en wat wil hij ervoor betalen. De verhuurder doet hetzelfde. Het systeem matcht de twee om een afspraak te maken over de prijs en regels van de verhuur. Gebruikers kunnen via een online dashboard al vooraf machinehuur of verhuur inplannen voor een bepaalde periode.

Via een blind date worden gebruikers gekoppeld

Harvestport wil zich vooral op grote bedrijven richten die veel apparatuur hebben en een gedeelte kunnen missen. Foto’s van de machines worden geplaatst en ook het bedrijf en de persoon staan erbij. Het geheel werkt als een blind date service, zodat niet direct online zichtbaar is hoeveel en welke machines een eigenaar voor de verhuur aanbiedt. Het gaat niet altijd om een trekker of oogstmachine, maar bijvoorbeeld ook om kisten voor productopslag. Het bedrijf heeft inmiddels 2 miljoen dollar aan opstartkapitaal verworven en start nu een tweede ronde voor nog eens 8 miljoen dollar.

Vorig jaar schreven we op Boerenbusiness over een ander soortgelijk initiatief; MachineryLink. Het idee is goed echter, kan het ook een plek in Nederland hebben? De VS heeft een enorme oppervlakte en zeer diverse landbouw als groot voordeel. Dat mis je in een klein landje. Daarentegen zijn ook in ons land wel situaties op te noemen waarin een dergelijk systeem zijn nut kan bewijzen. Een akkerbouwer wil bijvoorbeeld voor het eerst uien gaan telen of knolselderij. Hier heeft hij geen machines voor en loonwerkers in de regio zijn niet op dit gewas ingespeeld. Een collega mindert juist in oppervlakte en heeft machines en capaciteit over. Of een tweede machine staat al jaren in de schuur te verstoffen. Bijna ieder bedrijf heeft wel een of meerdere machines die niet of nauwelijks worden gebruikt. Een boer in Groningen dorst zijn tarwe vele later dan iemand in Limburg en die boer is in oktober misschien al klaar met het meeste landwerk. Dan kan een grote trekker elders zijn nut bewijzen. Misschien is er toch ruimte voor een trekker Tinder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Methaan

Zeewier voor Amerikaanse koeien als methaanremmer

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal VS 2022 opnieuw historisch laag

Achtergrond Verenigde Staten

Kosten boeren in VS stijgen harder dan opbrengsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief