Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat brengt het jaar van het varken?

8 Februari 2019 - Joost Derks

De kans is (behoorlijk) groot dat China en de Verenigde Staten (VS) een akkoord bereiken voordat de wapenstilstand in de handelsoorlog op 1 maart 2019 afloopt. Al is het geen garantie voor een verdere opmars van de renminbi.

De Chinese renminbi is in het nieuwe jaar uit de startblokken geschoten. De munt steeg in de maand januari met 3% ten opzichte van de dollar, terwijl de renminbi gebruikelijk in een smalle bandbreedte om de Amerikaanse munt beweegt. Wat gaat er schuil achter de rally, en zet de opmars door nu China de jaarwisseling achter de rug heeft?

Feest in China
De Chinese jaarwisseling speelde afgelopen weken een grote rol bij de stijging van de renminbi. Veel exporteurs hebben in aanloop naar dit zogeheten 'lentefestival' hun posities in buitenlandse valuta’s omgeruild naar de eigen munt. Vanuit deze hoek valt de toegenomen vraag naar de Chinese munt voorlopig stil.

Deze rugwind valt echter weg zodra deze bedrijven de handelsactiviteiten over de grens weer opstarten. Het is bovendien afwachten of de renminbi blijft profiteren van het positieve sentiment rond de besprekingen met de VS. In maart eindigt namelijk de wapenstilstand, die de Amerikaanse president Donald Trump begin december afkondigde.

Angel uit het handelsconflict
Er is China veel aan gelegen om de angel uit het handelsconflict te halen. De vorig jaar afgekondigde Amerikaanse importheffingen op $250 miljard aan Chinese goederen en groeiende onzekerheid op financiële markten, speelt de economie in het land parten. Om te voorkomen dat de groei te snel afkoelt, heeft de centrale bank in Peking in 4 maanden tijd zelfs 15 stimulerende maatregelen aangekondigd.

Hoogstwaarschijnlijk speelt de overheid ook een rol bij de stijging van de renminbi. In 2018 liet de Chinese overheid de munt namelijk opzettelijk behoorlijk dalen, ten opzichte van de dollar. Daarmee steunde het land de door tarieven getroffen exportsector. De zwakke renminbi was Trump echter een doorn in het oog.

Minder happig op renminbi
De kans is groot dat beide kampen binnenkort een akkoord bereiken over de toekomstige handelsrelaties. Trump kan het zich niet permitteren de zaak opnieuw op de spits te drijven. Door het conflict is namelijk ook de economische groei in de VS behoorlijk afgekoeld. Al is een overeenkomst nog geen garantie voor een verdere stijging van de Chinese munt.

Buitenlandse partijen zijn door de onzekerheid op de financiële markten namelijk minder happig op investeringen in het land, waardoor de vraag naar de munt vanuit deze hoek afneemt. Het Jaar van het Varken belooft dan ook vooral een beweeglijk jaar te worden voor de renminbi.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox