Shutterstock

Opinie Joost Derks

Het nieuwe gezicht van de brexit

13 Juni 2019 - Joost Derks - 1 reactie

Wie neemt op termijn het stokje over van de afgetreden Britse premier Theresa May? De leden van de Conservatieve Partij mogen eind juli hun stem laten horen, maar eerst vechten de kanshebbers het uit in het parlement.

De strijd staat op het punt van beginnen, en daarmee doel ik niet op het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Ik heb het namelijk over het politieke gevecht om wie de nieuwe leider van de Conservatieve Partij en de nieuwe premier van Groot-Brittannië wordt. De winnaar staat voor de enorme uitdaging om de brexit tot een goed einde te leiden. De afgebrande en uitgebluste May kan erover meepraten: dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch staan er 10 kandidaten te popelen om het stokje over te nemen.

De kroonprins: Boris Johnson
Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, is veruit de grootste kanshebber voor de functie van May. Hij stapte afgelopen najaar op als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij het oneens was met de wijze waarop May probeerde het land uit de Europese Unie te leiden. Johnson stemde bij het referendum in 2016 voor de brexit en in het parlement geniet hij de steun van ongeveer 50 partijleden.

Onlangs dreigde Johnson echter de vertrekpremie van €44 miljard aan de Europese Unie niet te betalen zolang er geen nieuwe regeling is gevormd. Met zijn excentrieke gedrag en scherpe uitspraken is hij echter wel flink schandaalgevoelig. Een zege van Johnson is dan ook een voorbode voor nieuwe koersschokken van het Britse pond.

De uitdager: Jeremy Hunt
Volgens verschillende Britse wedkantoren is voormalig zakenman Jeremy Hunt, na Boris Johnson, de grootste kanshebber om oud-premier May op te volgen. Hunt spreekt vloeiend Japans en bij het referendum stemde hij ervoor om in de Europese Unie te blijven. Inmiddels heeft hij zich echter aangesloten bij het brexit-kamp.

In tegenstelling tot veel partijgenoten ziet Hunt het niet zitten om Europa zonder akkoord de rug toe te keren. Dat is in zijn ogen politiek zelfmoord voor de Conservatieve partij. Door zijn terughoudendheid om te dreigen met een brexit zonder goede afspraken, loopt hij echter mogelijk wel het premierschap mis.

Andere kanshebbers
Naast Johnson en Hunt, doen er nog 8 andere politici de gooi naar het premierschap. Michael Gove, de oud-minister van Milieu, wil bijvoorbeeld nog voor de deadline van 31 oktober uit de Europese Unie stappen. Zijn kansen zijn echter flink afgenomen toen hij bekende dat hij 20 jaar terug eens cocaïne gebruikte.

Dan is er ook nog Andrea Leadsom, die in 2016 ook al heel dicht bij het leiderschap was. Voorlopig is het Britse pond echter de grootste verliezer, gezien de grote kanshebbers zich fel afzetten tegen de Europese Unie. De munt heeft in de afgelopen maand al bijna 3% verloren. Het gaat dus nog een wilde rit worden richting de stemronde in de week van 22 juli.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Jp kievit 17 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882827/het-nieuwe-gezicht-van-de-brexit]Het nieuwe gezicht van de brexit[/url]
Boris jonhsonbelooft nu al 40mijard euro nooit te betalenaan de eu27 nog niet gekozen om mevr may op te volgen een zachte brexit is onhaalbaar
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox