Aardappelopbrengst 2022

aardappelen Polen aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Pools aardappelareaal zakt alsmaar verder weg

Voor het derde jaar op rij moet Polen rekenen met een fors afgenomen aardappelproductie. Ook het areaal blijft afnemen. Dat heeft grote gevolgen voor de aardappelvoorziening in het land. Ondanks gestegen prijzen voor 2023 zien veel telers er geen brood meer in.
25 Januari 2023
aardappeloogst

Nieuws Aardappelen

VS heeft kleinste aardappeloogst in 12 jaar

Opnieuw heeft het Amerikaans landbouwministerie USDA de opbrengstcijfers voor aardappeloogst 2022 naar beneden bijgesteld. Aardappeltelers in de Verenigde Staten hebben de kleinste hoeveelheid aardappelen in 12 jaar tijd gerooid. Naast een ongunstig groeiseizoen hakte ook het kleinere areaal in op de productie, dat 3% daalde.
17 Januari 2023
aardappelen bewaring akkerbouw aardappeloogst aardappelbewaring

Nieuws aardappelen

NEPG: slechts 6 procent minder aardappelen in EU4

Met een aardappelproductie van 21,2 miljoen ton ligt de opbrengst in de EU-4 landen maar 6% onder het 5-jarig gemiddelde. De opbrengsten lijken zo slecht nog niet, maar ook het gestegen areaal is van invloed op dit cijfer. Opvallend is ook dat de gemiddelde aardappelproductie al jaren afneemt.
15 November 2022
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Spanje rooit kleinste aardappeloogst ooit

Niet eerder werden in Spanje zo weinig aardappelen gerooid als dit seizoen. Dat is te wijten aan een combinatie van een klein areaal en tegenvallende opbrengsten na een extreem droog seizoen. Vooral de late aardappelrassen hebben het laten afweten.
31 Oktober 2022
aardappelen aardappeloogst Verenigde Staten oogsten

Nieuws Aardappelen

Aardappeloogst Verenigde Staten valt opnieuw tegen

De Amerikaanse aardappeloogst pakt dit seizoen opnieuw fors kleiner uit. Dat brengt vooral fritesproducenten in een lastig pakket omdat voldoende grondstof lastig te vinden is. Voor de Europese aardappelverwerkers creëert het kansen op de Noord-Amerikaanse markt, of gaat Canada er met de winst vandoor?
24 Oktober 2022
aardappelen aardappeloogst

Analyse aardappelen

Europa oogst 3,4% minder aardappelen dan in 2018

Nu de aardappeloogst in Europa een flink eind is gevorderd, wordt steeds duidelijker wat voor impact de hitte en droogte hebben op de opbrengsten. Zo ligt een lagere opbrengst dan 2018 in de EU27 landen in het verschiet. Voor Nederland geldt dat niet, de opbrengsten lijken hier zo slecht nog niet.
20 Oktober 2022
aardappeloogst rooien

Nieuws Aardappelen

Europese aardappeloogst loopt als een zonnetje

Na een kletsnat einde van september verloopt de aardappeloogst in de eerste helft van oktober zeer vlot. Gunstige rooiomstandigheden zorgen ervoor dat in heel Europa de rooiers niet of nauwelijks stil hoeven te staan. Het tempo ligt daarom behoorlijk hoog. Dat er fors minder tonnen ingeschuurd worden is inmiddels wel duidelijk.
12 Oktober 2022
aardappelen aardappeloogst Innovator

Nieuws aardappelen

Franse boeren oogsten fors minder aardappelen

Nu de aardappeloogst steeds meer vorm begint te krijgen, wordt duidelijk wat de droogte en hitte voor invloed hebben gehad op de opbrengst. In Frankrijk worden er fors minder kilo's gerooid, maar ook in Portugal worden historisch lage opbrengsten behaald.
12 Oktober 2022

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden