Shutterstock

Nieuws BB Biologisch

Biologische markten lijken ook in lockdown

23 December 2020

Het blijft onveranderd rustig in de markt voor biologische uien, peen en tafelaardappelen. Daar waar vorige week nog een klein beetje actie was te zien vanwege kerst, is dat deze week zeker niet het geval. Wat betekent dit voor de DCA-indicatieprijzen?

Er is weinig binnenlandse vraag en vanuit het buitenland is er in deze periode ook bijna geen behoefte aan Nederlands product. Deze tendens komt overeen met het beeld in de markt van met name gangbare peen, waar ook weinig impuls is voor een aantrekkende vraag.

Biologische uien ongewijzigd
Er wordt amper handel gedaan in biologische uien. Hier en daar een pallet, merkt een insider op. Kijkend naar de tijd van het jaar met al zijn feestdagen, is dat geen bijzonder beeld voor week 52. Dat is eigenlijk al jaren zo, waar pakweg 15 jaar geleden soms nog hard werd doorgewerkt om op kerstavond om bestellingen de deur uit te krijgen.

De markt geeft aan dat de prijsrange voor biologische uien gelijk is gebleven. De DCA indicatieprijzen biologische uien (meer dan 60% grof), veldgewas af Nederlands bedrijf, noteren prijzen van €32 tot €35 per 100 kilo. De prijzen voor de minder grove uien (>30%) noteren op min of meer hetzelfde prijsniveau. Ongewijzigd dus ten opzichte van de vorige 2 weken. De impuls moet, zo luidt het, uit Duitsland gaan komen. Door toename van de vraag van onze oosterburen, kunnen de prijzen hier in januari ook wat omhoog. Dit is in ieder geval de voorzichtige verwachting.

Ook nog geen impulsen voor biologische peen 
Voor biologische peen geldt eigenlijk hetzelfde als voor biologische uien. Geen impuls voor hogere prijzen, dus ook geen interesse om grote volumes te verkopen. De DCA indicatieprijzen veranderen dan ook niet en zijn net als de vorige 2 weken van €25 tot €30 per 100 kilo voor goede kwaliteit B-peen/schaaltjespeen. Ook hier is het wachten op vraag uit het buitenland.

Biologische tafelaardappel amper gevraagd
In de markt voor biologische tafelaardappelen is het eveneens rustig. Kennelijk heeft iedereen voldoende voorraad. Wat afwijkt, is dat in dit segment weinig optimisme is voor een aantrekkende vraag op korte termijn. De markt zoekt vertwijfeld naar lichtpuntjes, maar ziet die nog niet.

Het prijsniveau is ook niet anders dan de afgelopen weken. Kruimige- en vastkokende aardappelen zijn nu zo'n €25 per 100 kilo waard. Het beeld van de markt blijft de komende weken naar verwachting rustig.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind u hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Handel in biologische peen zo goed als klaar

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden