Shutterstock

Gewastour Week 23

Neerslag erg verdeeld, waar viel het meest?

7 Juni 2021 - Jesse Torringa

Stevige regen- en onweersbuien trokken afgelopen weekend over ons land. Lokaal zorgden deze hevige buien opnieuw voor wateroverlast. Andere gebieden kregen vrijwel niets. Waar viel de meeste neerslag?

Door het zonnige en droge weer sinds de start van juni hebben telers weer een kans gekregen om het laatste landwerk af te ronden. In veel gebieden is dat gelukt, maar de buien van afgelopen weekeinde gooiden roet in het eten voor enkele telers. Zo vielen er in het zuidoosten en het noorden van Nederland hevige buien, zoals in de omgeving van Eindhoven en delen van Friesland waar lokaal meer dan 50 millimeter viel. Ook in Drenthe vielen er wederom flinke buien, nadat daar eerder deze week onweersbuien in het oosten flink hadden huisgehouden. 
 

Gewastourpercelen blijven opnieuw gespaard
Op de Gewastourpercelen wordt weinig schade gemeld van de neerslag. Ze lijken de heftigste buien te hebben ontlopen, zoals het perceel in Kimswerd (Friesland). Het weerstation noteerde 30 millimeter, terwijl een paar kilometer verderop 60 millimeter viel. Ook het Gewastourperceel in Someren (Noord-Brabant) ontliep de heftigste buien, want verderop viel meer dan 50 millimeter. De schade bleef nihil volgens Mark de Beer: "Het was een mooi buitje van 30 millimeter voor het perceel. De volgende ochtend stond er helemaal niets meer tussen de rijen."

In andere delen van het land hadden telers graag iets meer gehad. Met het zonnige weer en de hogere temperaturen verdampt er veel water en een haspel in het veld is in sommige gevallen alweer nodig. De Gewastourpercelen in Oeffelt(Noord-Brabant) en Ysselsteyn(Zuid-Limburg) zaten net op de splitsing van de regenbuien en ontvingen de afgelopen tijd niet veel.

Er is veel variatie in neerslag op de percelen bij Martijn Derikx: "Er zijn percelen waar een paar millimeter viel en een andere waar 35 millimeter is gevallen. Er is gelukkig geen schade, maar het zijn onvoorspelbare buien." De neerslag van de overige Gewastourpercelen is te vinden op de homepagina van de Gewastour. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Vanuit het zuiden komen er langzaam weer buien aan

Nieuws Akkerbouw

Huidig voorjaar is een herhaling van 2023

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden