Meer nieuws

koeien weidegang

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

De handel in fosfaatrechten trekt na een lange periode met amper handel weer licht aan. Dat gebeurt bij verder dalende prijzen. Ook worden meer leaseovereenkomsten afgesloten dan koopcontracten.
20 September 2023
koeien Verenigde Staten

Nieuws Melk

Amerikaanse melkaanvoer pakt opnieuw lager uit

De melkproductie in de Verenigde Staten noteert over augustus voor de tweede maand op rij een daling vergeleken met vorig jaar. Wel valt de daling minder groot uit dan in juli, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).
20 September 2023
VoergroepZuid mengvoer

Nieuws Voer

Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen

Terwijl het aantal veehouders in Nederland snel terugloopt, lukt het Voergroep Zuid om te blijven groeien. In 2022 nam zowel het aantal leden als het afgezette mengvoervolume toe. Ook de omzet steeg hard. De winstgevendheid staat we wat onder druk.
20 September 2023
Nieuw-Zeeland Westland

Nieuws melk

GDT-veiling verrassend hoger over hele linie

Bijna een liniebreed herstel en een terugkeer van Chinese kopers. De jongste GDT-veiling is verrassend positief uitgepakt voor met name Nieuw-Zeeland, maar is ook voor zuivelmarkten wereldwijd beter dan verwacht.
20 September 2023

BB TV Richard Scheper

Chinese zuivelvraag wordt niet meer wat het was

Volgens Rabobank is het wachten tot de pijn in de zuivelketen wegtrekt. Hoewel de markt recent nog onder druk stond, is analist Richard Scheper niet pessimistisch over de markverwachtingen voor volgend jaar. Waarom dat zo is, legt hij uit in dit interview. Ook gaat hij in op de economische situatie in China en wat dit betekent voor de exportkansen. 'De Chinese zuivelvraag komt structureel op een lager niveau te liggen.'
20 September 2023
mais snijmais

Analyse Ruwvoer

Geduld is een schone zaak bij de snijmaïsoogst

Topdrukte is het niet in de fouragehandel. Het is wachten tot de maïsoogst goed op gang komt. Uitzondering zijn de bijproducten. De bietencampagne gaat deze week van start en daarmee komt ook de perspulp beschikbaar en er is veel vraag naar afdek voor op de maïs dat verschillende veehouders graag vast op het erf hebben.  
19 September 2023
Milcobel

Nieuws Melk

Milcobel verlaagt melkprijs onder 40 euro

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel heeft kenbaar gemaakt dat de melkprijs verder omlaag gaat, waarmee de grens van €40 wordt geslecht. 
19 September 2023
voeren Van Drie Group vrachtvervoer

Nieuws Melk

Van Drie Group neemt belang in zuivelhandelaar

Van Drie Group is voornemens een belang te nemen in zuivelhandelaar F&F Group. De transactie maakt onderdeel uit van een package deal, waarbij F&F Group op hun beurt de activiteiten van Schils Food zal overnemen van Van Drie Group.
19 September 2023
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Video: wat doen we na de maïs?

De oogst van snijmaïs komt op gang. Anders dan de afgelopen paar jaar verliep de inzaai van maïs erg gespreid en werden sommige percelen laat gezaaid. De oogstspreiding zal daarom ook groter zijn. Met naast de vanggewasregels hebben we nu ook te maken met rustgewassen. Dat brengt de vraag: wat doen we na de maïs?
19 September 2023
Jan Derck van Karnebeek

Nieuws Agribusiness

FrieslandCampina gooit topstructuur om

FrieslandCampina gooit de topstructuur en daarmee de aansturing van de onderneming om. Het is volgens het bedrijf een belangrijke stap om de prestaties te verbeteren. De verandering volgt op de benoeming van Jan Derck van Karnebeek als CEO per 1 juni 2023. Er komen zeven business groups, onder leiding van 12-koppig Executive Team. De bekendmaking is de eerste in een serie stappen.
19 September 2023
gras grasland melkveebedrijf koeien weidegang

Opinie Erik Jan van Huet Lindeman

Verkoop carbon credits buiten keten is de toekomst

Verkoop van koolstofcertificaten buiten de keten is een slimme manier om verduurzaming van de sector via aantoonbare klimaatverbetering te financieren. Het zet melkveehouders in de spotlights als ‘problem solvers’ van een maatschappelijk vraagstuk. En ter geruststelling voor de klimaatboekhouders: de klimaatwinst op het melkveebedrijf telt volwaardig mee in de footprint van een kilo melk.
19 September 2023
belgie

Nieuws melk

Belgisch LDA haalt weer iets van melkprijs af

De Belgische zuivelcoöperatie LDA verlaagt de voorschotprijs over de maand augustus met zo'n 2,7%. Het is de derde stapsgewijze verlaging op rij sinds mei.
18 September 2023
De Heus

Nieuws Jaarcijfers 2022

Veevoerbedrijf De Heus ziet omzet exploderen

Veevoerconcern De Heus heeft in 2022 een flinke omzetgroei gerealiseerd, zo blijkt uit het groepsresultaat die recent bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. De winst deed wel een stapje terug.
15 September 2023
melk zuivel melkveebedrijf

Analyse Zuivelmarkt

Voorlopige bodem in zuivelmarkt, spotprijs lager

De spotmelkprijzen gingen deze week iets omlaag, vanwege een groter aanbod rauwe melk. Voor de rest zijn de meeste zuivelprijzen omhooggegaan. Wat zuivelbedrijven vooral rust geeft, is dat de poedermarkt voorlopig een bodem heeft bereikt en weer iets opveert.
15 September 2023
mest drijfmest

Analyse mest

Laatste loodjes wegen het zwaarst in mestmarkt

De laatste loodjes wegen het zwaarst zou je kunnen zeggen als je naar de prijsvorming kijkt van de mestmarkt. Ook in de laatste week van het uitrijdseizoen doen de mestnoteringen van DCA een stapje omhoog. Er is veel mest afgezet maar het aanbod blijft hoog en drukkend. Met die zorgen gaan we de wintermaanden tegemoet.
14 September 2023
melkveebedrijf koeien sloot waterkwaliteit weidegang stikstof

Achtergrond Stikstof

Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat

Het wetenschappelijke stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) deed dinsdag veel stof opwaaien, waarbij opviel dat de resultaten op zeer verschillende wijzen zijn geïnterpreteerd. Van een bevestiging van het huidige kabinetsbeleid tot en met de spreekwoordelijke bom onder de huidige stikstofkoers van minister Christianne van der Wal. De onderzoekers van de UvA hebben in hun bewoordingen duidelijk de kool en de geit willen sparen, maar wie het rapport goed leest ziet dat de uitkomsten over het gedrag van de stikstofuitstoot door melkveebedrijven glashelder en duidelijk zijn.
14 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox