Meer nieuws

koeien ierland

Analyse Melkaanvoer

Melkveehouders in Europa voeren productie gortig op

De hoge uitbetalingsprijzen in Europa hebben duidelijk invloed op de melkproductie. In Nederland is al langere tijd een behoorlijke toename zichtbaar, ook in Duitsland, Frankrijk en Polen is de productie stevig opgevoerd. Net als in België waar de productiegroei echt fors te noemen is.  
22 November 2022
podcast Edwin en Kees

Podcast Marktcast Kees & Edwin

Agrarische markt is geen maakbare wereld

De koersen op de agrarische grondstoffenmarkten hebben, aangejaagd door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, flinke stappen omhoog gezet. Maar Kees Maas en Edwin Burgers, de marktanalisten van DCA, hebben het gevoel dat 'ondanks alle onzekerheid in de wereld hebben we het bovenkantje van de markt wel gezien'. Hun visie op de markten, waarbij onder meer tarwe, zuivel en aardappelen voorbij komen, delen zij in deze nieuwe marktcast.
22 November 2022
stro strobalen Agrifoto3

Analyse Ruwvoer

Krapte zorgt voor beweging op de ruwvoermarkt

Het vaste werk loopt goed door volgens verschillende fouragehandelaren. Verder is het aan de rustige kant. Dat is overigens ook niets vreemds voor deze tijd van het jaar. Uitzondering zijn de bijproducten. Die blijven goed gevraagd maar het aanbod is dan weer aan de krappe kant.
22 November 2022
Royal A-ware

Nieuws A-ware en Deltamiilk

Albert Heijn zet blijvend grasland in tegen CO2

Albert Heijn gaat samen met A-ware en Deltamilk CO2 vastleggen in de bodem. Voor de 450 melkveehouders die participeren in het programma Beter voor Natuur &Klimaat leveren hiervoor een bijdrage via blijvend en kruidenrijk grasland, waarmee koolstof in de bodem wordt vastgelegd.
22 November 2022
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Zo haal je de hoogste VEM-opbrengst met maïs

Maïs levert in het melkveerantsoen de nodige energie voor een efficiënte melkproductie. De VEM-opbrengst van maïs wordt door geen ander gewas geëvenaard. Hoe breng je de maïsteelt maximaal tot waarde, door de hoogst mogelijke VEM-opbrengst te behalen?
21 November 2022
Milcobel

Analyse melk

Verwerkers België vertalen markt sneller in melkprijs

De €1,50 lagere melkprijs die het Belgische Milcobel vorige week publiceerde, maakt één ding goed duidelijk: de puur Belgische zuivelbedrijven vertalen veranderingen in de markt sneller in lagere melkprijzen dan de internationale verwerkers.
21 November 2022
syngenta seeds

Aangeboden door Syngenta Seeds

Maïszaden 2023 duurder: oorzaak & beschikbaarheid

In heel wat sectoren en productgroepen zien we ongekende prijsstijgingen en leveringsproblemen. Oorzaken zijn onder andere corona, de oorlog in Oekraïne, energie- en transportperikelen en inflatie. We worden bijna dagelijks met de gevolgen geconfronteerd. Ook de maïszaadsector ontsnapt jammer genoeg niet aan de opwaartse prijsspiraal.
21 November 2022
Fonterra

Nieuws Zuivel

Fonterra spekt kas met verkoop Chileense dochter

Fonterra heeft Sopropole, de zuiveldivisie in Chili, van de hand gedaan. Hoewel de Chileense activiteiten naar eigen zeggen 'good business' waren, wil de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie zich vooral focussen op de verwaarding van melk die op de thuismarkt wordt geproduceerd.
18 November 2022
zuivel ijs

Analyse DCA-zuivelnoteringen

Kerstvraag is doekje voor bloeden op zuivelmarkt

Een bodem voor de snel dalende zuivelprijzen is nog altijd niet in zicht, ondanks de hogere prijzen op de Global Dairy Trade eerder deze week. De vloeibare zuivelprijzen veren door de kerstvraag wel wat op, maar dat lijkt niets meer te zijn dan een doekje voor het bloeden.
18 November 2022
ForFarmers

Interview Wolleswinkel & Tjebbes

ForFarmers: deur open voor stap buiten Europa

Groen en groei is volgens de directie van ForFarmers geen tegenstelling. En de zoektocht naar nieuwe markten is geen gesloten boek. 'In principe is geen land te ver. Wel is het zo dat we zorgvuldig rondkijken en geen overhaaste stappen zetten. In tegenstelling tot de eerder geformuleerde ambities is het toetreden tot nieuwe markten geen doel op zich meer', reageren en COO Pieter Wolleswinkel CFO Roeland Tjebbes op de herziene strategie van het beursgenoteerde veevoerconcern. 
17 November 2022
akkerbouw platteland

Achtergrond GLB

LNV spekt met het nieuwe GLB vooral adviseurs

Met de invoering van het nieuwe GLB en het daar parallel aan lopende 7e actieprogramma (nitraatrichtlijn in 2023, staan er grote veranderingen op stapel voor de agrarische sector. Over de precieze uitwerking is echter nog veel onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het systeem dat nu opgetuigd is zeer complex is.
17 November 2022
zuivel room

Analyse Zuivelmarkt

Boter en room stijgen, zuivelmarkt blijft zwak

Hoewel de DCA-noteringen voor room en boter deze week een stap omhoog zetten, blijft de zuivelmarkt zwak aanvoelen. Marktredacteur Wouter Baan gaat dieper in op de markt- en prijsontwikkelingen. 
17 November 2022
ForFarmers

Nieuws Herziene strategie

ForFarmers verlegt focus van groei naar vergroenen

Toen ForFarmers in 2020 met een nieuwe strategie kwam, had de directie vast niet kunnen bevroeden dat die twee jaar later weer moest worden herzien. De – naar eigen zeggen – snel veranderende marktomstandigheden en tegenslag in de resultaten vroegen om tweede versie. Waar eerst de focus op groei lag, heeft het beursgenoteerde veevoerconcern nu nadrukkelijk aandacht voor vergroenen.
17 November 2022
Cono Wim Betten

Nieuws Melk

Wim Betten zwaait af als topman Cono Kaasmakers

Wim Betten stopt per 1 juli 2023 als algemeen directeur van Cono Kaasmakers. Hij draagt zijn functie over aan Jerry Griep, de huidige commercieel directeur van het zuivelconcern uit de Beemster. Betten is sinds 2012 werkzaam bij Cono en per 1 januari 2016 algemeen directeur.
17 November 2022
stal melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstof

'Melkveehouders Brabant met oudere stal zitten klem'

Melkveehouders in Noord-Brabant met een stal ouder dan twintig jaar zitten klem, constateert Stichting Stikstof Claim (SSC). Ze moeten volgens eisen die per 2024 ingaan een emissiearm stalsysteem hebben, maar de provincie heeft de afgifte van vergunningen om zo'n stalsysteem te kunnen toepassen on hold gezet. SSC eist van de provincie dat zij de eisen intrekt of opschort, anders gaat zij naar de rechter.
16 November 2022
limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Samenwerking biedt wederzijds voordeel'

Melkveehouder Bert Wissels heeft als doel om de voerkosten zo laag mogelijk te houden en is daarin niet bang om buiten de gebaande paden te denken. Hij past naast weidegang ook stalvoedering toe, voert al jaren voederbieten en sinds twee jaar ook veldbonen. In 2022 teelde akkerbouwer Theo Zweverink 3,5 hectare Cartouche veldbonen voor hem.
16 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief