Eigen Foto

Gewastour week 14

Witte neerslag op percelen niet altijd verkeerd

7 April 2021 - Jesse Torringa

Sneeuw, hagel en regenbuien met maximaal 7 graden. De eerste helft van deze week is voor de akkerbouwers die deelnemen aan de Gewastour een groot contrast met het aangename lenteweer in de staart van maart. Met woensdagmorgen (7 april) sneeuw op de aardappelruggen en zaaibedden. April doet dus zeker wat hij wil.

De week voor het Paasweekend was genieten voor de akkerbouwers. De werkzaamheden liepen van een vlot door en zeker wat betreft het zaaibed had dit jaar niemand wat te klagen. Dat is nu wel anders, want de meeste telers staan stil door de sneeuw- en regenbuien. Hieronder een neerslagoverzicht van de afgelopen 7 dagen in Nederland:

Neerslagkaart van 01-04 t/m 07-04 in millimeters                     Bron: Sencrop

Aardappelpoten en zaaien in de wacht
Waar de akkerbouw vorig jaar te kampen had met droogte, is dit jaar de temperatuur de uitdager. Op veel plaatsen is de grond bekwaam genoeg om te poten, maar veel telers wachten af wat de temperatuur doet. Bovendien zijn nog lang niet alle suikerbieten en uien gezaaid. 

"Ik hoop volgende week te starten met het ras Innovator op het Gewastour-perceel, al moet de temperatuur wel wat hoger zijn. De neerslag die nu valt is niet verkeerd voor de gezaaide uien en bieten", aldus Kees Trouw uit Voorne-Putten (ZH), die afgelopen week is gestart met aardappelpoten. Ook andere telers willen graag beginnen met zaaien en poten, zeker gelet op de weersverwachtingen. Het wordt anders een laat groeiseizoen.

Sneeuw op het Gewastour perceel in Oeffelt, Noord-Brabant

Eerste doorgebroken zaaiuien onder een laag sneeuw
Op het perceel in Ysselsteyn zijn de eerste zaaiuien doorgebroken. Het perceel is als eerste gezaaid van de Gewastour (23 maart) en ligt nu onder een laag sneeuw. Deze witte neerslag is niet per definitie negatief, op sommige zandgronden konden ze wel wat neerslag gebruiken. Teler Martijn Derikx bevestigd dat: "Wat water is goed voor de gezaaide percelen. We hadden er percelen bij zitten waar de toplaag al echt goed droog was. Had dat langer geduurd, dan moest de haspel eroverheen. Zo snel gaat dat hier op de zandgrond". 

Kouder dan normaal in april
Met maxima van 8 graden in het noorden en 11 graden in het zuiden ligt de temperatuur flink onder het gemiddelde van 14,8 graden in april (overdag). De weersvooruitzichten laten ook niet veel verbetering zien qua temperatuur. Bovendien wordt er dit weekend volop regen en natte sneeuw verwacht, zowel voor het noorden als het zuiden van Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden