Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wie wint het potje brexit-blufpoker?

8 April 2019 - Joost Derks

Als niemand ingrijpt, dan eindigt week 15 in een harde brexit. Lukt het de Britse premier Theresa May nog een oplossing te forceren? En gaat de Europese Unie het echt zo hard spelen als Frankrijk, Spanje en België willen?

Knalt Groot-Brittannië vrijdag 12 april toch zonder goede afspraken uit de Europese Unie? De valutawereld begon zich de afgelopen dagen toch wat zorgen te maken. Woensdag 3 april bereikte het pond bijna het hoogste niveau in ruim 1,5 jaar tijd, omdat May toegezegd had de Europese Unie om uitstel te vragen. Daarnaast forceerde May een doorbraak door samen te werken met oppositiepartij Labour. Daardoor daalde de waarde van de munt, omdat optimisme plaats maakte voor nieuwe twijfels.

May is aan zet
In week 15 is eerst May weer aan zet. Als het haar lukt snel een akkoord te bereiken met de oppositiepartij, dan kan het Lagerhuis hier mogelijk nog over stemmen voordat de leiders in de Europese Unie woensdag 10 april bij elkaar komen. Die kans is echter klein. In het Lagerhuis zelf zijn de besprekingen eind vorige week even in het water gevallen. De zitting werd namelijk opgeschort in verband met een lekkage.

Een groter struikelblok is het feit dat het tijd kost voor beide kampen om naar elkaar toe te groeien. De voorzitter van de oppositiepartij liet ook al doorschemeren dat premier May nauwelijks iets toegeeft. Daarvoor heeft ze overigens nauwelijks ruimte, gezien ze binnen haar eigen partij onder enorme druk staat

Europese top
Hoewel de Britse politiek de laatste dagen vol verrassingen zit, is de kans heel groot dat de beslissende wending op de Europese top komt. De 27 Europese regeringsleiders komen woensdag 10 april bijeen om de brexit te bespreken. May gaat daar vragen of ze uitstel krijgt tot zondag 30 juni. Duitsland heeft daar wel oren naar, al Frankrijk, Spanje en België gaven al aan dat hun geduld op is. Zonder een nieuw plan vanuit Groot-Brittannië, staan ze alleen open voor een kort uitstel ter voorbereiding op een harde brexit.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie, ziet ten slotte het liefst een lang uitstel. Kijkende naar de enorme financiële kosten van een harde Brexit en verzuring van de politieke verhoudingen, is de kans groot dat May meer tijd krijgt. Zelfs wanneer dat betekent dat Groot-Brittannië in mei mee moet doen met Europese verkiezingen.

Zo werkt de noodrem
Ook als de Europese Unie voor een harde lijn kiest, is er een kans om een chaotisch vertrek te voorkomen. Het Lagerhuis heeft namelijk al een wet aangenomen tegen een harde brexit. May kondigde de brexit op 29 maart 2017 aan, via 'Artikel 50'. Wanneer 'Artikel 50' ingetrokken wordt, dan is de brexit van de baan. Daarvoor is wel een meerderheid in het Lagerhuis nodig, en dat is afgelopen week niet gelukt.

Na een intrekking van 'Artikel' 50 zijn nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum het meest waarschijnlijke scenario. Echter, voordat het zover komt, is er deze week nog volop ruimte voor allerlei nieuwe wendingen omtrent de brexit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox