Export Rusland in de min

Belgen halen recordvolume pootgoed uit Nederland

23 Mei 2016 - Clarisse van der Woude

De flinke uitbreiding van het fritesaardappelareaal in België komt duidelijk terug in de Nederlandse exportcijfers van pootgoed. Nooit eerder exporteerde ons land zoveel pootaardappelen naar de zuiderburen, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Exact 78.926 ton aan pootaardappelen kochten de Belgen afgelopen maanden van Nederland. Het grootste volume ooit. Niet helemaal verrassend, want tweede week mei werd bekend dat het aardappelareaal in Vlaanderen in 2016 tot wel 15 procent kan stijgen. Vergeleken met vorig jaar om zelfde tijd (t/m 30 april) is dat een verhoging van ruim 14.700 ton.

Bekend is dat België een switch maakt naar de teelt van minder Bintje naar meer monopolyrassen, waaronder het ras Fontane. Voor de teelt van monpolyrassen is België minder zelfvoorzienend, waardoor er meer pootgoed moest worden geïmporteerd. Bovendien wordt er voor de teelt van 1 hectare frites van een monopolyras meer pootgoed gebruikt dan van Bintje. De optelsom van genoemde factoren heeft eraan bijgedragen dat het volume pootgoed naar België fors is gestegen.

Niet alleen met de Belgen, ook met de Duitsers deed Nederland goede zaken wat betreft de pootgoedverkoop. Bijna 83.000 ton ging er tot 30 april naar Duitsland. Dat is bijna 11.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Ook hier zal de uitbreiding van het fritesaardappelen met 2.2 procent volgens de eerste schattingen meespelen.

6,3

procent

exportgroei in zijn totaliteit 

Dat zou ook kunnen gelden in Frankrijk. Belgische verwerkers proberen in de grensstreek hun areaal uit te breiden. Dat lijkt te lukken, want de Franse overheid bevestigde vorige week dat het areaal met 2,2 procent naar 125.000 hectare groeit. Ook de pootgoedexport benadrukt dat nog eens. Ging er vorig jaar tot aan 30 april nog ruim 18.000 ton pootgoed naar Frankrijk, dit jaar steeg dat naar ruim 28.000 ton.

Het laatste land van de EU-5, het Verenigd Koninkrijk, loopt minder hard van stapel. De export groeide van ruim 15.000 ton t/m april 2015 naar ruim 18.000 in 2016. Verder steeg ook de export naar Spanje en Italië significant. In de rest van Europa zijn het Rusland en Zwitserland die opvallen. Rusland haalde duidelijk minder pootaardappelen uit Nederland dan in de jaren hiervoor.

Het gaat tot en met april om 4.500 ton, terwijl er vorig jaar in deze periode al ruim 13.600 ton richting de Russische markt was vervoerd. De vondst van AM-aaltje Globodera pallida in één partij waardoor Rusland geen pootgoed meer uit het deel waar het bedrijf in de Noordoostpolder is gevestigd wilde, is daar van invloed op geweest. Daarbij bleef de export ook door de waardedaling van de roebel en de late opheffing van de importban op een laag niveau.

Wat betreft Zwitserland; die gaan het dit jaar anders doen, zo lijkt het. Het afgelopen jaar moest het land nogal wat consumptieaardappelen importeren doordat droogte tijdens het groeiseizoen de oogst sterk reduceerde. De Zwitsers nemen het zekere voor het onzekere en importeerden tot aan eind april zo’n 3.700 ton pootgoed. Meer dan een verdrievoudiging van vorig jaar in dezelfde periode en het grootste volume ooit. Voor het nieuwe seizoen is het niet logisch te denken dat Zwitserland relatief gezien weer veel aardappelen dient te importeren. Het groeiseizoen zal daarin duidelijkheid moeten gaan bieden.

In zijn totaliteit ligt het exportcijfer tot en met 30 april op 784.201 ton. Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg dat 737.618 ton. Dat betekent een plus dit jaar van ruim 46.000 ton (6,3 procent) ten opzichte van de stand op 30 april 2015, maar het is ook meer dan van heel oogst 2014 dat op 769.586 ton zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden