Export moet druk verlichten

Varkenssector EU blijft gestaag groeien

8 Maart 2016

Hoewel het einde van de crisis in de varkenssector nog niet in zicht is, blijft de varkensvleesproductie in de Europese Unie gestaag groeien. Ook de export naar derde landen loopt verder op, waardoor prijzen in 2016 wellicht beter kunnen worden ondersteund. Dit blijkt uit de kortetermijnprognose van de Europese Commissie. 

De Europese Commissie geeft aan dat uit de decembertelling blijkt dat de varkensstapel sterk aan het krimpen is. In de laatste maand van 2016 zijn 8,42 miljoen drachtige zeugen geteld in de Europese Unie, wat een daling van 2,1 procent, of ongeveer 200.000 dieren is ten opzichte van 2014. In Polen, Duitsland, Nederland en Frankrijk daalden het aantal zeugen het sterkst. Spanje zag de zeugenstapel daarentegen wel met 2,6 procent stijgen tot 1,67 miljoen dieren. Het aantal biggen in de EU is met 3 procent afgenomen.

In de eerste helft van 2016 komen één procent meer varkens op de markt

Ondanks het kleinere aantal drachtige zeugen en biggen, telde de Europese Commissie in december 128,2 miljoen vleesvarkens in de EU. Dit is een stijging van ongeveer één procent ten opzichte van 2014. Deze varkens komen allemaal in de eerste helft van 2016 op de markt. 

De lage prijzen van 2015 leidden dus nog niet tot een sterke krimp van de productie. Volgens de Europese Commissie zwakte de productie in de tweede helft van 2015 wel af, maar was er nog altijd sprake van een lichte groei. Over het volledige jaar is 3,6 procent meer varkensvlees geproduceerd in de EU. In Spanje is 276.000 ton meer varkensvlees geproduceerd, maar ook Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije leverden een bijdrage aan de stijging. Hoewel sommige varkenshouders de productie verlaagden vanwege de prijzen, zegt de Europese Commissie dat andere bedrijven de productie juist opvoerden om op deze manier investeringen terug te kunenn verdienen. De lage en stabiele voerprijzen maakten dit mogelijk.

De crisis in de varkenshouderij begint echter steeds diepere sporen na te laten en dit gaat voor een periode van krimp zorgen. De Europese Commissie verwacht dat in 2016 23,28 miljoen ton varkensvlees wordt geproduceerd in de EU, wat een lichte daling van 0,3 procent is ten opzichte van 2015. In 2017 is daling echter alweer voorbij en raamt de commissie de productie op 23,45 miljoen ton, wat een stijging van 0,7 procent is.

Toch kan de markt beter worden ondersteund in 2016 en dit is te danken aan de export. In 2015 zette de EU 8,6 procent meer varkensvlees af op de wereldmarkt en in 2016 groeit de uitvoer verder. De export zwakt wel wat af, maar met 2,14 miljoen ton wordt drie procent meer varkensvlees verscheept naar derde landen. Voor 2017 is de verwachting dat de export met 5 procent stijgt naar 2,24 miljoen ton.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport zet opnieuw stapje terug

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws Politiek

EU overweegt particuliere opslag varkensvlees

Nieuws Granen

Hogere tarweprijs zorgt niet voor meer areaal

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief