Nieuws Mest

LTO zeer bezorgd over verbod sleepvoet

8 Juni 2018 - 7 reacties

Claude van Dongen, bestuurder bij LTO Nederland, geeft aan dat LTO zeer bezorgd is over het aangekondigde sleepvoetverbod. Er zijn ook zorgen over het ontbreken van alternatieven. Ondertussen werken LTO, Nevedi en de NZO aan een programma van voer- en managementmaatregelen, die een verdere ammoniakreductie moeten realiseren. Dit kan op 1 augustus al ingaan. 

In aanloop naar het einde van de maand mei werd bekend dat mest toedienen met de sleepvoet vanaf 1 januari 2019 verboden wordt. Het betekent ook dat er dan alternatieven moeten zijn, maar of dit haalbaar is betwijfeld LTO Nederland en dat is een reden tot zorg.

Invulling van alternatieven onwerkbaar

Discussie over borging
Van Dongen, portefeuillehouder Bodem en Waterkwaliteit, geeft aan dat de wijze van borging van de alternatieven een discussiepunt is. "Deze moeten deugdelijk en werkbaar zijn voor boeren." De alternatieven die genoemd worden, zijn: pulse track techniek, toch aanwending via de sleepvoet met de sleepslangaanvoer (onder voorwaarde van geborgde verdunning), aanwending via de sleepvoet mits extra weidegang wordt toegepast en een eerste en tweede mestgift alsnog met waterverdunning.

"De invulling van de alternatieven, zoals het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die nu voor ogen heeft, is onwerkbaar om per 1 januari 2019 te kunnen worden ingezet als alternatief voor de sleepvoet op vee- en kleigrond", aldus Herman Bakhuis, bestuurder van LTO Melkveehouderij.

Nieuwe maatregelen volgen
Het betekent niet dat de ammoniakreductie niet belangrijk is voor LTO Nederland. Zo zijn de stalemissie-eisen bij uitbreiding en nieuwbouw aangescherpt. Samen met Nevedi en de NZO werkt de belangenbehartiger aan een uitgebreid en intensief programma op het gebied van voer- en managementmaatregelen. "Als hiertoe bestuurlijk wordt besloten, kan dit vanaf 1 augustus 2018 starten."

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
tem 8 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878839/lto-zeer-bezorgd-over-verbod-sleepvoet][/url]
waarom bezorgt. ze zijn ook niet bezorgt om knelgevallen.want dit kost de lto gezicht verlies.
voor niks melker 8 Juni 2018
Beetje laat LTO is al een paar jaar bekend dat sleepvoet zou worden verboden.Weer een maatregel die een bak geld gaat kosten en niks opleverd.Op naar de volgende maar weer want we zijn er nog lang niet volgens LTO.Boeren pikken toch alles.
Student 8 Juni 2018
Beste mestsector en LTO, hoe lang is dit al niet bekend. Die alternatieven hadden er al lang kunnen zijn..
Abonnee
dth 8 Juni 2018
Boeren pikken alles

Maar de boeren pakken i; ze hebben schoon genoeg van de hele melkveehouderij, het zin is er compleet af
Bert 9 Juni 2018
Het vebod is al verschillende jaren uitgesteld door de inzet van LTO, en hier hebben ook de niet leden van gratis van geprofiteerd ,anders had de sleepvoet al lang op de schroothoop gelegen
Jpk 9 Juni 2018
Sleepvoetverbod wordt ingevoerd om melkveesector in tekrimpen zie hier de steeds groter invloed van greenpeace en natuurorganisaties
peter 9 Juni 2018
In Nederland MOET alles duurzaam , terwijl de oost blok hier juist door groeit waar het NIET duurzame productie is en het komt met vrachtauto's vol uitstoot vaan OOST naar WEST!!!!!!dat regelen jullie vakbekwame in Brussel en den haag!!!!
Abonnee
Dirk 11 Juni 2018
Alle waanbeelden ten spijt, niemand kan beweren dat dit onverwacht(s) komt!
Ik heb me steeds verbaasd, waarom men dit voortdurend uit is blijven stellen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Greenpeace heeft voerindustrie op de korrel

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

Achtergrond Soja

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief