Rusland hanteert tweede slot

WTO kraakt eerste importban voor Europees varkensvlees

24 Februari 2017 - 1 reactie

Rusland moet importverbod terugdraaien wat het land, vanwege sanitaire en fytosanitaire redenen, hanteert voor Europees varkensvlees. Sinds 2014 al steggelen Rusland en Europa over het omstreden importverbod, omdat Europa sterkt twijfelt aan de Russische motivatie achter het importverbod. Of de handel nu weer op gang kan komen, is echter niet waarschijnlijk.

Rusland sloot de grens in januari 2014 nadat Afrikaanse varkenspest was aangetroffen binnen de grenzen van de Europese Unie. Ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is in de discussie betrokken en beoordeelde de Russische importban in augustus 2016 als illegaal. In een reactie op deze uitspraak ging het Kremlin in hoger beroep, alleen zonder resultaat. Ook bij het tweede vonnis blijft de WTO bij haar standpunt: het Russische importverbod is illegaal, omdat het niet redelijk is om al het Europese varkensvlees te weren als slechts in een paar landen daadwerkelijk Afrikaanse varkenspest is geconstateerd.  

Rusland is niet redelijk 

De uitspraak die het WTO op 23 februari uitsprak betekent concreet dat Rusland het de regels overeenkomstig moet laten zijn met de WTO standaarden. Wanneer Rusland voet bij stuk houdt en het importverbod blijft hanteren kan Europa een schadevergoeding claimen voor gederfde inkomsten. Voor de boycot was Rusland goed voor 25 procent van de varkensvleesexport van de EU, goed voor 1,4 miljard euro. 

Of de uitspraak van de WTO betekent dat de uitvoer van varkensvlees naar Rusland opnieuw op gang kan komen, is overigens niet waarschijnlijk. Voor de meeste vleesproducten geldt namelijk een tweede ban, vanwege een ander importverbod wat Rusland hanteert. Sinds augustus 2014 hanteert Rusland namelijk een importban voor Europees fruit, groenten, vlees, vis, gevogelte, noten en zuivel werd in 2014 ingesteld omdat het Westen sancties tegen Rusland instelde uit onvrede over de annexatie van de Krim en de Russische betrokkenheid bij de burgeroorlog in Oost-Oekraïne.

Feitelijk stuit de export van Europees varkensvlees naar Rusland sinds 2014 al op twee boycotten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 25 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873553/WTO-kraakt-eerste-importban-voor-Europees-varkensvlees-]WTO kraakt eerste importban voor Europees varkensvlees[/url]
Wat een popi-jopi artikel. Vorig jaar had Frankrijk al een overeenkomst met rusland voor de levering van varkensvlees aan Rusland maar de franse minister van landbouw werd door brussel zelf terug gefloten omdat brussel niet wil dat sommige landen worden uitgesloten. Het is iedereen of geen één. Omdat er in paar landen VP (VarkensPest) heerst is het dus niks omdat Brussel dat niet wil. In de WTO uitspraak staat ook heel duidelijk de opmerking dat weigering van import uit landen of regios waar VP heerst toegestaan is. Dat wordt er in dit bericht niet bijgeschreven. Heel suggestief allemaal. De onwil zit in Brussel en nergens anders.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkensmarkt

Duitse varkensprijs krijgt flinke tik

Nieuws Varkensmarkt

Krapte houdt aan, varkensprijs blijft staan

Analyse Varkens

Nederlandse slachters niet mee in Duitse versnelling

Nieuws Varkensvlees

Nederlands en Duits vlees soepeler naar Zuid-Korea

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief