Door sjoemelpraktijken

Afrikaanse varkenspest in Russisch vlees

10 Oktober 2017 - 2 reacties

In Rusland is de Afrikaanse varkenspest aangetroffen in varkensvlees. Het betreft vlees afkomstig uit de West-Russische regio Pskov-Oblast en Khabarovsk Krai, wat in het uiterste oosten ligt.

De constatering in Khabarovsk Krai is opmerkelijk, omdat het virus daar officieel niet is gedetecteerd. Olga Smolina, woordvoerder van de lokale veterinaire dienst, zegt dat de ontdekking is gedaan tijdens een laboratoriumtest in 4 ton worst. Mogelijk zijn ook andere stromen ook besmet. Het vlees is verwerkt door een vleesverwerkingsbedrijf uit Moskou.

Niet de eerste keer 

In Pskov-Oblast is het virus op maandag 2 oktober gedetecteerd in verwerkt vlees. Verdere details zijn niet naar buiten gebracht. Het is overigens niet de eerste keer dat Afrikaanse varkenspest wordt aangetroffen in de regio Pskov-Oblast. In augustus werd het virus ook al aangetroffen bij verwerkt kippenvlees in een lokale gevangenis.

Track- en tracesysteem lekt
Volgens Sergei Dankvert, hoofd van de veterinaire dienst Rosselkhoznadzor, toont onderzoek aan dat de Russische vleesindustrie veelvuldig sjoemelt met grondstoffen. Het track- en tracesysteem is niet betrouwbaar en toe aan vervanging. Daardoor is voedselveiligheid niet altijd te garanderen.

In eerste instantie is de Russische veterinaire dienst bezig om wetgeving op te stellen, die het gebruik van niet te achterhalen grondstoffen in vlees, strafbaar stelt. De nieuwe wetgeving wordt, volgens de instantie, verwelkomt door de meeste Russische overheidsinstanties, maar het stuit her en der ook op de nodige weerstand. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
down under 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876142/afrikaanse-varkenspest-in-russisch-vlees][/url]
Typisch een gevalletje van "verdeel en heers"?
kenner 11 Oktober 2017
Tegen dit virus is nog geen entstof. De AVP komt steeds verder richting westen, is al op 2 dagen lopen (voor een wild zwijn) van de Duitse grens.
Het is een kwestie van tijd dat het virus ons bereikt, hetzij via wilde zwijnen, hetzij via besmet vlees dat Oost Europese arbeiders meenemen naar hier. Ik was pas zelf in Oekraïne en kreeg daar een heerlijk stuk vlees aangeboden om mee te nemen naar Nederland. Met tegenzin heb ik 't geweigerd wat op nogal wat onbegrip stuitte: "onze varkens zijn gezond". Zal best maar ik wil 't niet op m'n geweten hebben wanneer dit virus hier komt. DAT het komt is zeker, wanneer weet nog niemand. De gevolgen van een uitbraak in West Europa kan de sector (op dit moment zeker) niet aan......
erwinmiddeneuropa 17 Oktober 2017
laat ze deze bestrijding europees aanpakken. in oost europa vieren de jagers meer feesten als dat ze schieten
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Wat we nu weten over de AVP-uitbraak nabij grens

Nieuws Varkens

Afrikaanse varkenspest op Duits bedrijf vlakbij grens

Nieuws Varkens

Geen nieuwe gevallen AVP in Zuid-Duitsland

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op Zuid-Duits varkensbedrijf

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief