Topproductie in maart

Melkaanvoer in Nederland ongevoelig voor markt

13 April 2016

De Nederlandse melkproductie reageert vooralsnog niet op de dalende tendensen op de Europese en mondiale zuivelmarkt. Ook in maart blijft de melkaanvoer aan de fabrieken onverminderd hoog. Sterker nog: maart 2016 noteert een record maandproductie voor Nederland.

Uit de gegevens die zijn aangeleverd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de melkproductie in Nederland in maart met 16,8 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2015. De aanvoer komt hierbij uit op bijna 1,24 miljoen ton, oftewel een absolute toename van 178.460 ton. Hiermee houdt de melkaanvoer de stijgende lijn van de afgelopen maanden vast en is maart 2016 sowieso de hoogste maandproductie aan melk in Nederland van deze eeuw.

Zo steeg de melkproductie in januari met 15,5 procent tot ruim 1,21 miljoen ton en in februari zelfs met 21,7 procent tot 1,16 miljoen ton. De aanvoer in februari vertekent echter licht, doordat hier met de schrikkeldag een extra productiedag in is opgenomen. Ook moet worden gemeld dat in maart vorig jaar veel melkveebedrijven de productie bewust aan het remmen waren in een poging de allerlaatste superheffing tot een minimum te beperken. 

Wat verder opvalt, is dat de vetproductie in maart relatief sterker is gestegen dan de melk. Oftewel, de melk is vetter geworden. De vetproductie over maart komt uit op 56.420 ton, een toename van 18,5 procent ten opzichte van maart 2015. Het vetpercentage in de melk komt daarbij ook hoger uit met 4,55 procent voor afgelopen maand, tegenover 4,49 procent in maart 2015.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse Melk

Nederlandse melkaanvoer houdt dalende trend vast

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS opnieuw in het rood

Nieuws Melkaanvoer

Melkers in Nieuw-Zeeland geven nu toch weer gas

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief