Uitzondering op fosfaatregels

Zeldzame koeien gespaard in reductieplan

14 April 2017 - 2 reacties

Er komt een uitzondering in het fosfaatreductieplan voor boeren die zeldzame koeienrassen houden. Zij hoeven geen dieren af te staan om zo het mestoverschot in te perken. Dat maakte demissionair staatssecretaris Martijn van Dam donderdag, 13 april, aan de Tweede Kamer bekend.

De veehouders hadden via verschillende acties, zoals polderpanda, al gewaarschuwd dat runderen als de Groninger Blaarkop, het Lakenvelder Rund en het Brandrode Rund uit Nederland dreigen te verdwijnen. De uitzondering in het plan zorgt ervoor dat het aantal zeldzame rassen voorlopig stabiel zal blijven.

Velen hebben vee al verkocht of laten slachten, aldus SZH

Ten onder aan reductieplan
Veehouders met zeldzame koeienrassen dreigden ten onder te gaan aan het fosfaatreductieplan van Van Dam. Om hun hoofd boven water te houden zouden veel veehouders hun vee al hebben verkocht of hebben laten slachten. Dat gaf de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) aan. 

Aangezien de zeldzame koeienrassen minder produceren, zouden melkveehouders zich gedwongen voelen om hun melkveestapel af te staan of in te ruilen voor een standaardras. Het standaardkoeienras, Holstein Friesian, levert de boeren namelijk veel meer op. Waarom? Die geven meer melk. 

Van Dam wijst erop dat slechts 2 procent van de runderen in Nederland niet een Holstein Friesian is. Een maar een klein deel daarvan is een zeldzaam ras. De aanwas van de zeldzame rassen wil hij nu buiten de regeling laten, zodat deze boeren geen boete krijgen en hun koeienpopulatie gezond kunnen houden. 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Geert Boink, voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, hoopt dat de versoepeling van de regels ervoor zal zorgen dat meer boeren ervoor kiezen om de dieren alsnog te houden. 'Het is een verlichting van de druk. Echter, dit is alleen voor 2017. In 2018 gaat er weer een nieuwe wet in werking waarin de positie van zeldzame rassen nog niet geborgd is. Dan moeten we dus weer aan de bak.' 

Bizar dat tientallen zeldzame koeien naar het slachthuis moeten

Polderpanda
De stichting startte eerder deze week met de actie polderpanda. Hiermee wilde de stichting aantonen dat deze koeienrassen onder de noemer van ''bedreigde diersoorten'' vallen. 'We weten allemaal dat de reuzenpanda een bedreigde diersoort is. In China leven er nog maar 2000 van. Echter, wat we blijkbaar niet weten, is dat we in Nederland ook bedreigde diersoorten hebben. Van onze oer-koe: de Groninger Blaarkop met de toepasselijk bijnaam ‘polderpanda’ leven er net zo goed nog maar zo’n 2000. Hoe bizar is het dat er in Nederland een dierentuin is die een speciaal verblijf heeft voor 2 Chinese panda’s, terwijl er op dit moment letterlijk tientallen polderpanda’s worden afgevoerd naar het slachthuis?'

Eerder al een aanpassing
Het fosfaatreductieplan werd afgelopen woensdag, 12 april, ook al aangepast. Toen maakte Van Dam bekend dat vleesveehouders en andere niet niet-leverende rundveebedrijven volledig buiten de regeling komen te vallen. Ook zij hoeven dit jaar dus geen dieren af te voeren. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
noordhollander 14 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874138/Zeldzame-koeien-gespaard-in-reductieplan]Zeldzame koeien gespaard in reductieplan[/url]
onvoorstelbaar dat men de wet gaat aanpassen voor dieren met een bijzondere aftekening waar is t einde van deze maffe theorien te vinden?
realist 14 April 2017
Door zo'n beslissing te nemen getuigd van onkunde en onwetendheid
Laat dhr.van Dam vandaag nog naar huis gaan
Piet 26 Mei 2017
Op Facebook zag ik al een blaarkop bedrijf ijs verkopen. Ik zou zeggen begin met blaarkoppen melken en je valt buiten alle regels
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Fosfaatrechten

Juridische stappen tegen fosfaatkorting in de maak

Nieuws Uitspraak CBb

Melkveehouders krijgen gelijk met fosfaatrechten

Nieuws Melk

Nauwelijks tot geen handel in fosfaatrechten

Nieuws Melk

Fosfaatrecht in laatste week toch weer het duurst

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox