Grootmacht werkt aan plan B

Wordt de rol van China in zuivel overschat?

20 April 2017

China heeft bewezen een gretige afnemer van zuivel op de wereldmarkt te zijn. Het is een positie die het land liever niet te lang behoudt. Om dat voor elkaar te krijgen, doet het land er alles aan om de eigen sector te ondersteunen. Echter, ook daar komen de grenzen in zicht. Tijd voor plan B. Iets wat wel eens consequenties kan gaan hebben voor de wereldwijde zuivelmarkt.  

China stak, wat betreft de invoer van zuivel, in 2014 met kop en schouders uit boven de andere spelers op de wereldmarkt. Hoewel er op bepaalde onderdelen, zoals kaas, nog steeds een groei wordt gezien, laten nieuwe ontwikkelingen een andere koers zien. De grootmacht probeert steeds vaker melk in te vliegen van eigen haar bedrijven buiten China. 

Melk invliegen van buiten China

Kosten voor hooi lopen uit de hand
Hoe lastig het is om in China de melkproductie op niveau te krijgen, werd de laatste jaren pijnlijk duidelijk. Zo liepen de kosten voor de invoer van hooi uit de hand, vroegen nieuwe melkveehouderijen om hogere investeringen, nemen de milieuproblemen toe en verkeert Huishan Dairy ook nog eens in financieel zwaar weer (een van de grotere eigenaren van melkkoeien in het land). Nu kan de invoer van ruwvoer opgevangen worden door meer land in te gaan zetten voor deze teelt, maar dat gaat ten koste van teelt van graan en oliezaden en dat zag de overheid niet zitten.

Dat was dus voor de Chinese overheid een reden om over te gaan op plan B: verticale integratie in de keten, om controle te krijgen over voldoende melk voor de eigen bevolking. Dit houdt in dat er in andere regio's gekocht wordt en dat daar ook vee gehouden wordt. Daarna wordt de melk geëxporteerd naar China. Vooral Nieuw-Zeeland en Kenia zijn populair.

Grote investeringen in Nieuw-Zeeland
Het Chinese bedrijf Shanghai Pengxin Groep Co heeft de controle over Milk New Zealand Limited. Deze heeft 29 melkveehouderijen onder haar hoede en 30.000 koeien. De melk wordt verwerkt tot UHT-melk. Ook is het Chinese bedrijf de topinvesteerder in Synlait Farms. Die bezit nog eens 13 melkveebedrijven.

Naast deze ontwikkelingen werken Yashili New Zealand en Oceania Dairy aan de bouw van een grote melkpoedertoren in Nieuw-Zeeland. De melkpoeder wordt dan naar China verscheept. Tussen juli 2015 en juni 2016 ging 51 procent van de vloeibare melkexport richting China.      

Nieuwe manier om zelfvoorzienend te worden

Ook ontwikkelingen elders
In Australië en Kenia zijn diezelfde ontwikkelingen gaande. Daarmee neemt de stroom van melk, uit andere landen, richting China gestaag toe. Het lijkt erop dat China een gevonden heeft om toch zelfvoorzienend te worden. Dat houdt daarnaast ook in dat China zich de komende jaren misschien niet altijd meer zal melden, als een grote koper, op de wereldmarkt.

Er moet nog wel veel werk verzet worden, wil China deels afscheid nemen van de invoer van zuivel. Echter, de ambities die er zijn maken dat het voor melkveehouders goed is om in gedachten te houden dat ook China minder en minder gaat trekken aan het aanbod zuivel op de wereldmarkt.   

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Chinese varkensprijs trekt onverwacht weer aan

Nieuws Varkens

China voert varkensslacht met miljoenen op

Nieuws Granen & grondstof

Oogstverwachting Oekraïne steeds somberder

Nieuws Jaarcijfers 2021

Ausnutria ziet resultaat iets kalmer toenemen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief