Vragen aan Karst Tamminga

'Eén onschuldig foutje en direct geblokkeerd'

9 Februari 2018 - 34 reacties

Karst Tamminga runt in het Friese Echtenerbrug een melkveebedrijf met een kleine 200 melkkoeien. Donderdag 8 februari kwam hij erachter dat hij 1 van de 2.100 bedrijven is die geblokkeerd is. "Dit geeft mooi wat stress. Wat een gesodemieter om 1 foutje."

Hoe kwam u erachter dat uw bedrijf geblokkeerd is?
"Op het bedrijf liep een oudere guste pink rond die afgevoerd zou worden. De transporteur vroeg mij of ik niet geblokkeerd was. Ik zei van niet, maar op zijn aandringen wilde ik het wel even checken. Een telefoontje met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leerde mij tot mijn grote verbazing dat ik wel als geblokkeerd stond aangemeld. Het meisje van RVO.nl tipte mij om in MijnDossier verder te zoeken. Dat heb ik gedaan en zo kwam ik achter de oorzaak: een vaars die wel bij mij in het systeem staat, maar niet goed doorgekomen is bij CRV."

Ik had mijn kop bij andere zaken

Wat was er fout gegaan of had u fout gedaan?
"Deze vaars heeft gekalfd op 18 februari 2017 en bracht een dood kalf; bijna 1 jaar geleden dus. Ik meldde dit toentertijd in het systeem, maar vergat, zoals nu achteraf blijkt, op ‘bevestigen’ te drukken bij het aanmelden van de vaars. Zo kwam de vaars wel bij mij in het systeem, maar niet bij CRV en in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R). De monsternemer attendeerde mij er eerder al op dat de vaars nog als pink stond aangegeven, omdat het afkalven niet bevestigd was. Ik heb toen in mijn systeem gekeken en zag de vaars wel goed aangemeld staan en ben het weer vergeten. Mijn moeder lag in die periode op sterven en ik had mijn kop dus vooral bij andere zaken."

En heeft u inmiddels ook al officieel bericht gehad dat u geblokkeerd bent?
"Nee. Officieel heb ik nog niets gehoord van RVO.nl. Als de vee-transporteur mij niet gewaarschuwd had, wist ik nog van niets. Gisterenavond heb ik MijnDossier nog beter bekeken en zag ik dat er ook een tweeling met een 'vlaggetje' staat aangeduid in het systeem. Ik heb maar 1 tweeling in heel 2017 gevangen, wellicht vinden ze dat nu ook al verdacht."

U wordt nu als 'fraudeur' bestempeld. Dat voelt waarschijnlijk niet goed?
"Dat slaat natuurlijk nergens op, maar ik moet ermee leren leven. De gehele beeldvorming rondom deze zaak is waardeloos en schadelijk voor de sector. Je krijgt het idee dat RVO.nl en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overal zoeken en dan ook overal wel iets vinden. Afgelopen jaar heb ik mij heel bewust aan het fosfaatreductieplan gehouden. Ik ben van 212 naar 187 melkkoeien gedaald. Dan denk je goed en sportief te werken, in het belang van de derogatie en de gehele melkveesector. En bij 1 foutje word je zo weggezet als fraudeur en word je ook nog eens meteen geblokkeerd. Waarbij ik geen idee heb hoe lang dit duurt. Daarvoor ga ik straks maar weer bellen met RVO.nl. Je hebt wel in de gaten, deze situatie levert mij mooi wat stress op."

Stoort u zich dan ook aan de berichtgeving in de media omtrent deze zaak?
"Ja natuurlijk, net als bijna alle melkveehouders. Ik ben benieuwd wanneer LTO Nederland mij gaat royeren, want dat willen ze doen met fraudeurs. Dit bedoel ik als geintje, maar wrang is het natuurlijk wel. We moeten erom lachen, maar het is triest. Iedereen buiten de landbouwsector heeft geen idee van hoe zo’n I&R-systeem functioneert. Die horen over fraude en de imagoschade is al aangericht. De minister blaast ook hoog van de toren, maar ik vraag mij af of zij wel goed is ingelicht door RVO.nl. En wat de minister en LTO Nederland exact bespreken, weet ik natuurlijk ook niet. Dat zal ook voor hen wel lastig zijn, maar knap vervelend is en blijft het sowieso."

Is jouw bedrijf ook geblokkeerd door de NVWA, omdat je verdacht wordt van fraude met de registratie van vee? Meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk behandeld.

De redactie van Boerenbusiness wil de aard en omvang van de vermeende fraude in beeld brengen. Dit om duidelijkheid te scheppen over wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

Foto: Co Scholten/Nieuwsgrazer.nl

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
petatje 9 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877520/een-onschuldig-foutje-en-direct-geblokkeerd][/url]
Ja deze minister heeft het ongetwijfeld goed met ons boeren voor.
Maar wellicht is haar beperking dat ze een tikkeltje te calvinistisch is?
Pierre 9 Februari 2018
Indien minister Schouten een correct pers bericht naar buiten had willen doen ware het vele malen handiger geweest om dit als volgt naar buiten te brengen;
Per 8 februari zijn inmiddels 150 van de verdachte bedrijven gecontroleerd.
Van deze 150 bedrijven hebben een x aantal waarschijnlijk opzettelijk gefraudeerd. Wekelijks houden wij u op de hoogte van de controle voortgang.
Met de nu gekozen media communicatie beschadigd ze onnodig zich zelf alsmede de melkvee sector.
bella 9 Februari 2018
Het is te zot voor woorden dat bij 1 zo'n klein foutje een heel bedrijf geblokkeerd wordt. Alleen het betreffende dier blokkeren is al meer dan voldoende en dan is het ook wel handig dat de desbetreffende veehouder hier ook direct melding van krijgt zodat hij dat gelijk kan corrigeren. Een bedrijf met een klein foutje als fraudeur omschrijven slaat helemaal nergens op.
hans 9 Februari 2018
Ja zulke gevallen zullen we nu horen, maar hoeveel op de 2100!! zijn er met een onbewuste fout ? Daarbij, zich 2x op één geval vergissen, meldsysteem en melkcontrole, ja, te grote veestapel ?
Daarbij, " Afgelopen jaar heb ik mij heel bewust aan het fosfaatreductieplan gehouden. Ik ben van 212 naar 187 melkkoeien gedaald. Dan denk je goed en sportief te werken" . Net alsof je regelgeving opvolgen slechts vrijwillig hoeft te doen.
Bagataliseren van de fraude, nu ook door BB?
J-P 9 Februari 2018
Een dood geboren kalf gaat toch via Rendac? Dan moet toch eerst het I&R nummer doorgegeven zijn. Anders wordt het kalf niet opgehaald.
Roel 9 Februari 2018
Hier zelfde verhaal!! Motiveerd echt onwijs om hier nog in dit land opvolgerr te worden
hans 9 Februari 2018
Ook dit nog : " Ik heb maar 1 tweeling in heel 2017 gevangen, wellicht vinden ze dat nu ook al verdacht."
Daar waar iedereen nu zomaar meer dan 10% tweelingen normaal vindt, oudere koeien, ivf ed., heeft deze veehouder er slechts 1 op ong. 200 geboorten. Toeval de andere kant op?
Ard Eshuis 9 Februari 2018
Doe ff normaal hans, je kunt duidelijk zien dat je totaal geen verstand van zaken en boerderijleven hebt, bemoei je er dan ook niet mee! Ga helpen dode dieren opruimen in de Oostvaardersplassen of papiertjes en blikjes opruimen, dan doe je tenminste iets zinnigs!
Bik 9 Februari 2018
Bij de overheid wordt alleen gewerkt met de maat van computers, niet met de menselijke maat. De sancties in de veehouderij staan niet meer in verhouding tot de overtreding. Als je het verkeer als metafoor zou nemen: één kilometer te hard rijden betekent rijbewijs inleveren...dat is de logica momenteel bij RVO.
Wat Tamminga hier meemaakt is overduidelijk 'n overtreding a.g.v. 'n fout en géén patroon van fraude!
Dirk 9 Februari 2018
IK denk dat Hans zijn opmerking sarcasties bedoeld Aard ,als je niet opvalt bij nvwa en rvo ,ben je ook verdacht ,men heeft een Veel te grote broek aangetrokken ,en probeert nu haar gelijk te halen door foutjes of vermeende foutjes aan te merken als fraude ,beste mensen er is nog steeds geen bonnetje zoek van 4.000.000 ,dus het valt mee maar frusterend is het zeker voor de belaste boeren
steyr 9 Februari 2018
je ziet het met alles gebeuren en wees maar op je hoede er komt nog veel meer ellende van onze linkse broeders en zusters
oostvaarders plassen zullen ook wel geblokkeerd zijn tog met al die dood geborenen niet juist gemelde of door roofvogels versleepte kalveren de nieuwe wildernis of de nieuwe rendac
sjaak 9 Februari 2018
heb vandaag ook een brief gekregen en geblokkeerd oorzaak vaarzen nog niet gekalft op 27 maanden nu ben ik een zware crimineel
Jan 9 Februari 2018
@petatje. waarmee kom je verder, met een tikkeltje te calvinistische minister of met een (katholieke) zuiderling met een geweten waarin een rund kan rondzwemmen? Daarvan hebben laatstelijk we ook wat voorbeelden gezien.
Wat bekoort je meer?
Ton Westgeest 9 Februari 2018
Ik blijf het toch zeggen hoor:
als ze 50 echte gevallen van fraude kunnen vinden is het veel, maar ik denk niet dat het lukt!
Co 9 Februari 2018
Hypocrisie ten top..
Krijgt de nederlandse staat ook een aan- en afvoerverbod??? Er lopen in nederland rond 100.000 ongeregistreerde kaffars rond.
petatje 9 Februari 2018
Jan schreef:
@petatje. waarmee kom je verder, met een tikkeltje te calvinistische minister of met een (katholieke) zuiderling met een geweten waarin een rund kan rondzwemmen? Daarvan hebben laatstelijk we ook wat voorbeelden gezien.
Wat bekoort je meer?

Er is volgens mij ook een tussenweg, die bekoort mij meer als een minister die roomser is dan de paus. Van een mug een olifant maken in de media daar schiet de minister ook niets mee op. Daar wordt het niet anders van. Denk dat Ton Westgeest gelijk gaat krijgen en dat de soep behoorlijk kouder gegeten wordt als dat hij nou opgediend wordt.
Bert 9 Februari 2018
Ik denk dat de minister al in caravals stemming zat, zij blafte iets te vroeg!
hans 9 Februari 2018
Ik denk dat Ton en Petatje nu wel erg aan het wensdenken slagen, met hun minder dan 50 sjoemelaars-fraudeurs. Waren het er zo weinig, dan hadden de ambtenaren daar geen oogje op laten vallen, want dan betreft het maar 0.3 % van de melkveehouders. Zo wakker zijn ze daar gemiddeld ook niet, en verstand van de sector is er vaak ver te zoeken. Dus zijn het er waarschijnlijk wel een aanzienlijk aantal die "iets vergeten" zijn. Daarbij, melken is geen hobby meer waar men zomaar tientallen pinken gust aanhoud. Men heeft het niet voor niets zovaak over de jongveeopfokkosten per bedrijf. Goed verzorgen en afkalven binnen de 2 jaar is het adagio. Ineens is dit vergeten en niet meer belangrijk?
Abonnee
Kjol 9 Februari 2018
We hebben te maken met een extreem onzekere minister, hopelijk komt ze niet in een echte landbouwcrisis terecht.
koeboer 9 Februari 2018
1 vaars met doodkalf gemeld bij rendac code 23, 5 maanden ervoor koe gekalfd met een tweeling nu moeten wij bewijzen dat geen van de twee kalveren bij de betreffende vaars hoort. We hebben een boerderij met 300 ha land en 115 melkkoeien dus geen enkele reden om te frauderen!!!
hans 10 Februari 2018
Boeren met de billen bij elkaar vanwege ??
Maaar, Markie Rutte zit met stijve ..k op tribune bij Ireen Wust.

https://www.nu.nl/228686/video/mark-rutte-zit-met-stijve-nek-op-tribune-bij-ireen-wust.html
Henk 10 Februari 2018
Tijdens de MKZ kwamen de gebreken in het geautomatiseerd systeem boven jan drijven! Dit blijft zo en zal nooit veranderen! LTO maakt hier in een grote blunder, eerst onderzoeken en dan praten! Maar fraude kan niet!
Het grote probleem is het gevolg van nalatigheid! Een mens met een beetje verstand zag het probleem na het stoppen van de MelkQotering aankomen.
Regeren en ondernemen is vooruit zien! Het is gebleken dat je samen sterk moet zijn om het tegen de linkse extremisten te overleven! Ze zullen alles doen om de hele goede landbouw onder uit tehalen! Er is een enorme afgunst! De meeste boeren zijn mensen die 24 uur per dag en 7 dagen in de week er zijn om zeer goed voor plant en dieren te zorgen. Deze mensen willen geen moeilijkheden voor hun gezinnen en bedrijven, maar willen gerespecteerd worden voor de zorg van het dagelijks voedsel!
Olvera 10 Februari 2018
Wat zou ik toch zo graag wensen dat jullie, gewone boeren, weer gewoon jullie kerntaken konden uitvoeren. Of wel, gewoon boer zijn. Zonder gemekker van t stadse politie, dat vanuit het stadse europese spelregels worden opgelegd. Ik wens jullie dan ook heel veel sterkte in deze tijd.
Boertie 10 Februari 2018
Alle 2100 fraudeurs keihard aanpakken, toeslagrechten intrekken en forse boete.
Dick 10 Februari 2018
Na de fipronil affaire wil de nvwa weer even laten weten aan NL dat het toch goed is dat ze er zijn. En als ze er niet waren dat deze wereld wel eens snel kon vergaan....
Rien 10 Februari 2018
2100 boeren geblokkeerd kunnen zich gaan bezinnen op wat ze de sector aan gedaan hebben en niet zeuren over kleine vergeten dingetjes het moet gewoon kloppen die 8000 ander boeren konden dat wel.
Alies 10 Februari 2018
Liever 10 bedrijven onterecht geblokkeerd, waar gewoon de blokkade afgaat als alles oke is, dan 10 fraudeurs laten ontglippen omdat je te voorzichtig bent.
Echt niet leuk als je ten onrechte geblokkeerd bent, maar de wereld vergaat dan echt niet, en als er niks aan de hand is, vanwaar dan al dat kabaal.
Ard Eshuis 10 Februari 2018
@Alies: Als je zelf maar geblokkeerd bent om niks of een fout van RVO, dan piep je wel anders.. Wij zijn ook niet geblokkeerd maar ik weet wel zeker dat Ton en Petatje gelijk hebben, de werkelijke fraudeurs zullen amper 100-200 stuks bedragen en die worden met deze heksenjacht waarschijnlijk nog niet eens gevonden ook..

En dirk, hans is niet sarcastisch, hans is ook zo'n betweter die alles beter weet en anderen veroordeelt zonder te weten waar hij over praat. En verder zal ik het toch zélf zeker weten als de vaarzen hier allemaal boven de 26 maanden afkalven? Waarom dan blokkade??
De werkelijke reden is de grote bek van Schouten, Calon, Meulenbroeks en ik weet niet wie allemaal nog meer die een gigantische fraude gevonden hadden met tweelingen, die wel 7700 boeren kon betreffen! Ze hebben een goede afleidingsmanouvre laten zoeken en gevonden, en gelijk een wat kleiner aantal, zodat het niet helemaal de spuigaten uitliep. Tegelijkertijd het zwaarste middel erop, blokkade, zodat het hele land denkt "daar is écht wat aan de hand, die boeren zijn er gloeiend bij!", en niemand heeft het meer over de werkelijke aantallen met tweelingfraude...
En die 100.000 voor niks geslachte koeien heeft niemand het meer over, ook de PvdD niet, LTO niet, zuivel niet, niemand niet, want er is toch al teveel melk, dat past, mooi zo, prijs is toch al ruk, daalt mooi verder zo...
koeboer 10 Februari 2018
Ard Eshuis ben het helemaal met je eens! LTO is nu aan het evalueren wat er aan de hand is beetje laat na die stomme praat van Meulebroeks. LTO wil boeren royeren ik wil er geen lid meer van zijn. Die schouten met haar grote bek heb ik vandaag een mail gestuurd maar antwoord krijgen.
hans 10 Februari 2018
Ard, voor 1x gelijk, het is inderdaad niet sarcastisch. Maar ook jij schat de fraude al 4x hoger in dan Ton en Petatje, dus we komen er wel. En ik niet weten waarover ik praat? Ik heb zelf m'n melkveebedrijf 3 MAAND geblokkeerd gehad tijdens de mkz, dus schaam je. Gelukkig kon ik toen nog veelvraat JvD de schuld geven, jullie met je enkele dagen geblokkeerd zijn danken dit aan jezelf, of aan je echte collegas.
ley 10 Februari 2018
Laten we nu niet de zielepiet uit gaan hangen en anderen de zwarte Piet toe schuiven. Er is door een aantal gefraudeerd punt, en die zullen op de blaren moeten zitten. Dat hierbij een aantal misschien onterecht bij betrokken raakt is vanwege de omvang bijna niet te voorkomen. Let wel, je bent pas schuldig als je uiteindelijk veroordeeld bent. Als de minister hier in niet zou optreden zou ze niet geschikt zijn voor deze functie.
koeboer 10 Februari 2018
ley ,helaas is het zo dat er maar een aantal gefraudeerd hebben en de rest is opgeblazen boel. Het betreft veelal kleine dingetjes zoals het artikel hierboven. De NVWA wil de held ophangen nadat ze een flater hebben geslagen met de Fipronil moeten ze nu weer de held ophangen. En dat gaat erin als koek bij de gewone burger dus lekker makkelijk.
Ton Westgeest 10 Februari 2018
Wat een trieste bende is het nu geworden. RVO, de minister en de incapabele NVWA moeten allemaal bakzeil halen en leiden een gigantisch gezichtsverlies.
Van 7700 gevallen van fraude moeten ze terug naar 32, wat zijn ze nu aan het doen?
Alle onvolkomenheden van I&R pakken ze nu aan als zijnde fraude!
Heb je een vaars die zijn kalf vergooid en die ga je melken....geblokkeerd!
Een tweeling...geblokkeerd!
kalf te laat gemeld....geblokkeerd!
Vaars boven de 26 maanden afkalven....geblokkeerd!etc.
Meulenbroek wordt al wakker, Henk Bleker komt in het geweer, Keurentjes houd zich wijselijk stil, trieste Calon hoor je ook niet meer.
RVO niet bereikbaar en bellen gewoon niet terug, uren en uren verloren die we helemaal niet kunnen missen.
Je bent nog maar net begonnen Carola, maar ik denk dat je beter wat anders kunt gaan doen...
tinus 10 Februari 2018
Bij mensen is de vader ook wel eens zoek......of worden zelfs 2 vaders of moeders geaccepteerd bij melden in gemeentehuis..... laat minister daar eens aan denken ipv grote groep onschuldige boeren als fraudeurs te bestempelen....maar ja ze moet wel als LTO zo onnozel alles accepteerd...
gehaktbal 12 Februari 2018
Ik kreeg ook brief (kalverhouder) 7 stuks mogen niet naar de slacht.
Heb er verder niks mee te maken. Doordat er ergens anders in de sector gerommeld wordt?
Wat een gedoe om niks .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief