Interview Theodoor Bos

'Toeslag VLOG zorgt voor extra inkomsten'

16 Juli 2018 - 3 reacties

Vooral in Duitsland, maar ook op andere plaatsen, groeit de vraag naar VLOG-melk. Het houdt in dat de koeien gevoerd worden met producten zonden genetische modificatie. Ook Bel Leerdammer stapt hierin. Vooral bij een hoog aandeel eigen eiwit is het een interessante melkstroom, zegt Theodoor Bos, manager melkaanvoer bij Bel Leerdammer. 

Royal Bel Leerdammer wil kaas maken van VLOG-gecertificeerde melk. Wat is dat?
"VLOG staat voor ‘Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik’ en is een Duitse organisatie die verantwoordelijk is voor het opstellen van de spelregels voor de certificatie en uitgifte van het ‘Ohne Gentechnik’-label. Met het VLOG-label wordt aangetoond dat voedsel afkomstig is van grondstoffen die vrij zijn van genetisch gemodificeerde organismen (GMO). Voor melk is bepalend dat het voer voor de koeien GMO-vrij is. Plantmateriaal dat in Europa geteeld is, is over het algemeen GMO-vrij. In andere werelddelen is de kans groot dat dit niet het geval is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan soja en maïs."

Waarom is VLOG voor Bel Leerdammer belangrijk?
"Vooral de Duitse markt vraagt om producten zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen. Voor Leerdammer is Duitsland een zeer grote afzetmarkt en dus is het belangrijk om in te spelen op de wensen van de Duitse klant. In Duitsland biedt het VLOG-label kansen, maar ook andere landen zijn geïnteresseerd."

Op termijn moet al onze kaas voorzien zijn van VLOG-melk

Gaat alle Leerdammer-kaas over op VLOG?
"Op termijn is dat zeker de bedoeling. Op dit moment concentreren we ons op de productie in onze fabriek in Dalfsen in 2019. Vervolgens ligt het in de planning om ook in Schoonrewoerd om te schakelen en al onze merkkaas te voorzien van VLOG-melk."

Wat betekent dit voor de melkveehouder?
"De deelnemers krijgen een toeslag van €1 per 100 kilo melk. Om VLOG-melk te kunnen leveren, dienen de melkkoeien minimaal 3 maanden uitsluitend GMO-vrij voer te krijgen. Melkveehouders nemen maatregelen om te voorkomen dat er vermenging, versleping of verwisseling plaatsvindt tussen GMO-vrij en niet-GMO-vrij voer. De melkveehouder moet VLOG-waardig kracht/mengvoer afnemen van een veevoerleverancier die VLOG-gecertificeerd is."

"Bel Leerdammer betrekt alleen VLOG-melk van weidende veehouders. De weidegangpremie is €2 per 100 kilo. Melkveehouders die weiden en aan VLOG voldoen ontvangen, vanaf het moment van omschakelen naar VLOG-voer, dus een totale premie van €3 per 100 kilo. Deze premie wordt bovendien maandelijks uitgekeerd en niet pas aan het einde van het jaar."

Is een VLOG-premie van €1 per 100 kilo voldoende?
"In het afgelopen jaar hebben wij een pilot uitgevoerd met 8 melkveehouders (verdeeld over Nederland). Zowel uit de pilot als uit eerder onderzoek komt naar voren dat de toeslag voor extra inkomsten zorgt. De omvang van deze inkomsten is afhankelijk van het aandeel eiwit dat een melkveehouder van zijn eigen land weet te winnen en in staat is om effectief in te zetten. Al onze pilotdeelnemers gaan, mede gelet op het netto-voordeel van de toeslag, door met het produceren van VLOG-melk."

Kunnen melkveehouders, die niet aan Royal Bel Leerdammer leveren, ook deelnemen? 
"Ook melkveehouders die nog geen leverancier zijn, maar wel weidegang toepassen en VLOG-melk willen leveren, kunnen zich bij ons melden. Het is voor bestaande en nieuwe leveranciers belangrijk om voor 1 september aan te melden. Dit om deelnemers zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en zeker te stellen dat de melk medio 2019 als VLOG verwerkt kan worden." 

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
mt 16 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879280/toeslag-vlog-zorgt-voor-extra-inkomsten][/url]
Inkomsten inkomsten! extra kosten en verliezen hoor je hem niet over.
Kortom met 1 euro kom je niet mee uit over het algemeen. De 8 veehouders zijn mooi gebrainwashed! Kijk naar deze weersomstandigheden dit jaar, en je gaat de boot in!
andre vw 16 Juli 2018
Ik heb ook vlog melk sinds 1 april dit jaar.
Krachtvoer kosten per kg melk 0,65 ct extra.
Wel veel papieren romp slomp extra.
Een melk koe of verse vaars kopen is er nu niet meer bij , er zijn nog weinig vlog collega s in Nederland.
Over 3 jaar is vlog melk de standaard, en hebben we er weer een extra aandachtspunt bij.


Jammer dat T Bos niet met cijfers komt.
Gijs 18 Juli 2018
Waarom is men toch zo bang dat de melkveehouder er iets aan verdiend???
We mogen zo lijkt het wel niet veel verdienen..?
let op collega's er is op andere plekken binnen je bedrijf veel meer te verdienen
zonder dat je daar veel extra papieren rompslomp van hebt...
Abonnee
mt 19 Juli 2018
Het moet bij de veehouder vandaan komen, dat plukken, anders complete volkstammen zonder werken in inkomen.
En wij accepteren het allemaal dat we uitgekleed worden en voor niets werken. Niet voor lang meer hier
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melkprijs

Leerdammer verhoogt, maar zakt in rangorde

Nieuws Melk

Leerdammer volgt RFC en Arla met februariprijs

Nieuws Melk

Leerdammer zoekt met januariprijs aansluiting

Achtergrond Melk

Winnaars en verliezers op Nederlandse zuivelmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief