Nieuws Vergroeningseisen

Commissie komt veehouders tegemoet

18 Juli 2018

De Europese Commissie (EC) heeft besloten om de veehouders, die getroffen zijn door de droogte, tegemoet te komen. Zo komt er in 8 Europese lidstaten een vrijstelling van de vergroeningseisen. Het vee mag daar nu grazen in zowel ecologische aandachtsgebieden als op percelen die meedoen aan gewasdiversificatie.

De Commissie heeft ingezien dat de droogte ernstig is en geeft daarom gehoor aan het verzoek om tijdelijk af te wijken van de regels voor vergroening. De vrijstelling geldt voor Denemarken, Estland, Finland, Litouwen, Letland, Polen, Portugal en Zweden. In deze lidstaten kan men er nu ook voor kiezen om de directe betaling alvast te ontvangen.

Verlaagde opbrengsten
De EC is bezorgd over de huidige droogteperiode, en dat vooral in combinatie met de hoge temperaturen. Hierdoor vallen de opbrengsten voor grasland namelijk fors lager uit. Ook de voedingswaarde van de diverse gewassen valt lager uit, waardoor veehouders gedwongen zijn om het vee op percelen te laten grazen die eigenlijk voor kuilvoer bedoeld waren.

Ook de alternatieve voeders zijn getroffen, zo stelt de EC. De Commissie doelt hier bijvoorbeeld op de granen die vroegrijp zijn. Daardoor is de betaalbaarheid van diervoeders in de problemen gekomen. Door de regelingen te versoepelen, kunnen de percelen die geregistreerd staan als ecologisch aandachtsgebied gebruikt worden om te grazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief