Nieuws Droogte 2018

'Ook Nederlands ruwvoer is in gevaar'

25 Juli 2018 - 5 reacties

Er kan niet meer gesproken worden van een normale droogte, maar het is nu een uitzonderlijke situatie. Daarom vraagt Helma Lodders (VVD) om een langer uitrijdseizoen. Ook uit ze haar zorgen over de voederwinning in de veehouderij. Ze krijgt steun van Jan Huitema, Europarlementariër namens de VVD.

Het droogterecord van 1976 werd woensdag 25 juli verbroken. Dat de situatie met de dag zorgelijker wordt, blijkt ook in de melkveehouderij. Daar wordt steeds vaker naar creatieve methoden gezocht om snijmaïs van water te voorzien. Ondertussen is het bij de akkerbouwers de vraag hoe groot de opbrengstverliezen gaan zijn, want die zijn niet meer te voorkomen.

Veehouderij helpen
Voor Lodders en Huitema is het een reden om vragen te stellen over de eventuele maatregelen die genomen kunnen worden om de veehouderij te helpen. Circa 1 week geleden kwam naar buiten dat de Europese Commissie (EC) in 8 Europese lidstaten een vrijstelling gegeven heeft voor de vergroeningseisen. Daardoor mag het vee ook grazen in Ecologische Aandachtsgebieden (EA) en op percelen die meedoen aan gewasdiversificatie. Huitema vraagt nu of Nederland ook van deze versoepeling gebruik kan maken.

Eerder stelde de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat dit in Nederland snel zou kunnen worden doorgevoerd, maar dat dit ook afhankelijk is van de situatie in de melkveehouderij. Zowel de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond (NMV) als LTO Nederland gaf aan het begin van de laatste week van juli aan dat er nog geen geluiden te horen zijn over grote problemen in de voedervoorziening.

Dit betekent echter niet dat er helemaal niets aan de hand is in de melkveehouderij, want op de zandgrond is het gras op diverse plaatsen verloren gegaan door de zon. Ook heeft snijmaïs met grote schade te maken. Huitema heeft ook gevraagd of er ruimte is om meer regels in het kader van goede landbouwpraktijk te versoepelen, om zodoende de tijd van de aanvraag voor een ontheffing te besparen.

Als laatste heeft Huitema gevraagd of het mogelijk is om de voorwaarden voor het scheuren van het grasland te versoepelen. Lodders sluit daarop aan door diezelfde vraag ook aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) te stellen.

Zorgen over uitrijden van mest
Een ander punt van zorg is het uitrijdseizoen voor mest. Lodders vraagt Schouten of ze de mening deelt dat we in een "uitzonderlijke situatie zijn beland". Door de droogte ontstaan er problemen in de werkzaamheden, zoals het uitrijden van mest, scheuren van het grasland en het voldoen aan de vergroeningseisen. Concreet vraagt Lodders om het uitrijdseizoen met minimaal 1 maand te verlengen. 

Lodders vraagt of deze vragen snel beantwoord kunnen worden, om te voorkomen dat er onder slechte omstandigheden werkzaamheden worden verricht. Deze zorgen hoort LTO Nederland ook terug uit het veld. Cumela stelt hierbij wel dat LTO Nederland de kartrekker is in dit dossier, zo stelt Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffendistributie van brancheorganisatie Cumela Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Dineke 25 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879397/ook-nederlands-ruwvoer-is-in-gevaar][/url]
Dat is het verschil met de droogte van 1976: men had geen last van de knellende hoeveelheid regels. Ik hoop dat de politiek ook verder kijkt dan alleen de veehouderij. Akkerbouwgewassen hollen hard achteruit.
Abonnee
tm 25 Juli 2018
het wordt een drama, de veehouders schuiven nu het probleem naar voren, als de winterkuil al los is, zou ik me stevig zorgen maken
schoenmakers1 25 Juli 2018
de politiek gaat het probleem oplossen, en neemt een wet aan dat het vee geen honger mag lijden, zo allemaal tevreden.
geert 26 Juli 2018
Schoenmakers,dat heb je wel gezien in de oostvaardersplassen
Geert 1 Augustus 2018
Alleen maar vragen stellen ,daar heeft een boer niks aan ,de boeren zijn al genoeg gedupeerd door de fosfaatreductie en tweelingen affaire,Jan Huitema heeft nog niks gedaan voor de boeren ,zit rustig aan de kant.
xx 19 Augustus 2018
Ik heb snijmais op stam te koop voor een eventuele belanghebbende. Deze mais staat in Zeeland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox